Emotionele onthulling monument in Oosterhout van in Tweede Wereldoorlog neergestorte piloot

OOSTERHOUT - Precies zeventig jaar nadat piloot Charles Vernon Thornton neerstortte in Oosterhout tijdens de Tweede Wereldoorlog, kreeg hij een eerbetoon in de vorm van een monument. De majoor gaf zijn leven voor onze vrijheid. Zijn nicht was zaterdag aanwezig bij de onthulling van het monument.
Ann Berry Thornton, de nicht van Charles Thornton was erg ontroerd door de ceremonie voor haar oom. "De manier waarop jullie Nederlanders het verleden herinneren is erg bijzonder."

Geraakt door de Duitsers
Voor Charles Vernon Thornton ging het zeventig jaar geleden mis, vlak nadat hij met zijn Marauder Crescendo zijn bommen had afgeworpen boven vliegveld Gilze-Rijen dat in handen was gekomen van de Duitsers. Zijn vliegtuig kwam onder vuur te liggen en stortte neer. De overige crewleden wisten zich met parachutes in veiligheid te brengen, maar Charles ging met zijn vliegtuig ten onder.

Met de aanval heeft het squadron 555 van Major Charles Vernon Thorton overigens wel een groot deel van het vliegveld onbruikbaar gemaakt voor de Duitsers en ook raakte een deel van de spoorweg die door de Duitsers gebruikt werd voor transport verwoest door de Amerikaanse bommen.

Kruisje van de cockpit
De nicht van Charles Thornton kreeg een dag voor de onthulling van het monument een bijzonder cadeau: een kruisje gemaakt van het plexiglas van de cockpit van het neergestorte vliegtuig. Jos van Alphen vond het glas toen hij als jochie van twaalf de velden afstruinde. Hij maakte het kruisje zelf. In totaal had Jos het kruisje zeventig jaar in bezig. Vrijdag gaf hij aan Ann Berry Thornton. "Het is iets wat ik altijd zal koesteren."

Ook de heemkundekring die het monument mede mogelijk heeft gemaakt kreeg een bijzonder cadeau. De Amerikaanse vlag die zeventig jaar geleden over de doodskist van de majoor werd gelegd. Hij was al die tijd in bezit van de familie maar blijft nu in Oosterhout. 

Meer vliegtuigen neergestort
In het gebied rond Oosterhout zijn in de Tweede Wereldoorlog maar liefst elf vliegtuigen neergestort, waaronder twee Duitse vliegtuigen. Het monument dat zaterdag werd onthuld is de derde van de elf monumenten die voor ieder van die vliegtuigen wordt gemaakt.