Zeldzaam vogeltje: de witbandkruisbek vermoedelijk gekiekt op Brabantse Wal

BERGEN OP ZOOM - Boswachter Erik de Jonge heeft vermoedelijk een zeer zeldzame vogel gefotografeerd op de Brabantse Wal bij Bergen op Zoom. Via Twitter laat hij weten dat hij woensdag een witbandkruisbek op de gevoelige plaat heeft weten vast te leggen.
"Het is een leuke waarneming. Het is heel zeldzaam dat ze naar Nederland komen en dat gebeurt dan nog in kleine aantallen. Dit is uniek", aldus Erik de Jonge. Hij nam de foto in een fotohut op de Brabantse Wal.

'Geluk voor de lens'
"Ik had het geluk dat ze net voor mijn lens een slokje kwamen drinken", vertelt De Jonge. Hij heeft de foto voor de zekerheid nog wel voorgelegd aan enkele experts. "Die erkennen dat het gaat om de witbandkruisbek. Alleen Sovon Vogelonderzoek Nederland moet het nog bevestigen", zegt de trotste boswachter.


Zachte winter
De komst van de vogel is zeer zeldzaam. "Het komt doordat we hier een zachte winter hebben en omdat die in Amerika juist streng is", legt De Jonge uit.

Eigenlijk gaan de vogels na de winter weer terug. "Maar omdat dit een koppeltje is en ze vaak vroeg broeden, hoop ik dat ze hier blijven om te broeden."

Foto's uit de natuur
De Jonge is boswachter bij Brabants Landschap. Met zijn foto's uit de natuur wil hij mensen warm maken voor natuurbeheer.