Peiling Maurice de Hond: opkomst gemeenteraadsverkiezingen Brabant historisch dieptepunt
De Hond verklaart de lage opkomst uit het feit dat de kiezers niet het gevoel hebben dat hun stem iets uitmaakt. Ze weten vaak niet waar partijen voor staan en ze kennen de plaatselijke politici niet. Daarom is er ook weinig behoefte om te gaan stemmen.
Oproep van premier RuttePremier Rutte, op campagne in Brabant, zegt niet blij te zijn met de voorspelling van de lage opkomst. De minister-president wil er zich ook niet bij neer leggen. Als je elders in de wereld kijkt, bijvoorbeeld naar de situatie rond Oekraïne, dan moet je beseffen dat democratie heel waardevol is. Rutte roept de Brabanders op wel naar de stembus te gaan.
Twee van de vijf kiezers gaan op 19 maart op een lokale partij stemmen. In Brabant zijn de lokale partijen traditioneel al sterk vertegenwoordigd, maar de aanhang neemt dit jaar nog eens met zes procent toe. Volgens Maurice de Hond worden de gemeenteraadsverkiezingen gedomineerd door landelijke thema's.
Protest tegen Den HaagDe ontevredenheid over de prestaties in Den Haag zijn terug te lezen in de verkiezingsuitslag voor de gemeenteraad. "Als protest tegen Den Haag stemmen mensen vaak niet op een landelijke partij. Het alternatief is dan om niet te gaan stemmen of een lokale partij te kiezen", aldus De Hond.
De regeringspartijen PvdA en VVD zullen flinke klappen krijgen. Ze staan allebei op vier procent verlies, in vergelijking met de raadsverkiezingen van 2010. Ook het CDA zal moeten inleveren. De andere landelijke partijen staan op een bescheiden winst.
Twijfel bij BrabandersDe peiling [XLS, 10kB] kent nog wel wat onzekerheden. Zo zeggen veel Brabanders nog niet te weten of ze gaan stemmen. Anderen hebben hun keuze nog niet bepaald.
Onzeker is ook nog waar de PVV-stemmer blijft. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stemde veertien procent van de Brabanders PVV, maar de partij van Geert Wilders doet in Brabant nergens mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.