VIDEO

Eindelijk een hippe sjaal van oma: Granny's Finest nu ook in Eindhoven

5 maart 2014 om 17:18
nl
Oma's en breien horen onlosmakelijk bij elkaar. Het modelabel Granny's Finest koppelde jonge ontwerpers aan het ouderwetse ambacht. Met succes, want inmiddels breien door het hele land tientallen oma's sjaals, mutsen en handschoenen. Ook Eindhovense heeft nu een vestiging van de breiclub.
Geschreven door

Jip Pullens startte vier jaar geleden samen met zijn partner Niek het modelabel. "In een verzorgingstehuis zagen we een dame iets breien en het telkens weer uithalen. Toen we haar vroegen waarom ze dat deed vertelde ze dat ze haar spullen nergens kwijt kon, maar het breien zo leuk vond. Dat vonden we zonde van haar werk en dat zijn we toen gaan verkopen."
Inmiddels breien tientallen Granny's door het hele land mutsen en sjaals en liggen de producten door heel het land in de winkels.
Eens per week samen breien"Dit ouderwetse ambacht vind je niet bij de grote modeketens in de stad", zegt Pullens. De producten worden met hoogwaardige wol gemaakt met de modekleuren van nu. "Uit een onderzoek bleek dat veel mensen de sjaals van oma vonden prikken en dat ze de kleuren vaak niet mooi vonden. Dat hebben we veranderd."
Granny's Finest is een welzijnsactiviteit, waar ouderen eens per week samen komen en samen breien. De patronen en wol worden me naar huis genomen waar de ouderen het in hun eigen tempo mogen afmaken.
Via website bedankenIedere Granny heeft haar eigen visitekaartje die ze met een persoonlijke boodschap bij het eindproduct voegt. Via de website kan de koper haar Granny bedanken door het versturen van een kaartje. "Het maakt de oma's echt trots, ze doen het ergens voor, hebben het gezellig en krijgen het gevoel dat ze nog meedoen in de maatschappij", aldus Hubert Cornelis van Stichting Vrienden van de Thuiszorg.
De Eindhovense stichting haalde het project samen met ZuidZorg naar Eindhoven. De club komt sinds een maand elke maandag samen en heeft inmiddels vijftien leden. "Ze zijn zo aan het genieten en leren van elkaar."
'Er wordt ook geld verdiend'Het ideële project heeft ook een commercieel karakter. "Ja er wordt ook geld mee verdiend, maar met dat geld zetten we weer nieuwe clubjes op en we nemen de dames mee op uitstapjes", aldus Jip.Stichting Vrienden van de Thuiszorg onderzoekt op dit moment of het project ook op andere plaatsen in Brabant kan starten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.