Ombudsman onderzoekt onterechte politie-invallen in West-Brabant

5 maart 2014 om 22:35 • Aangepast 22 november 2020 om 01:37
nl
De Nationale Ombudsman wil in onder meer West-Brabant onderzoeken naar hoeveel onterechte invallen de politie doet bij burgers die verdacht worden van het hebben van een hennepkwekerij. Dat laat hij woensdagavond weten in de uitzending van EenVandaag.
Profielfoto van
Geschreven door

Volgens ombudsman Van Dooren is soms een anonieme melding genoeg voor de politie om een huis binnen te vallen. "De verdenking voor een inval is soms heel summier", aldus de klachtbehandelaar.
Vaak worden er deuren geforceerd en dingen overhoop gehaald, zonder dat er iets gevonden wordt. "Het binnentreden in een woning is een vergaande inbreuk op het huisrecht van burgers", vervolgt hij zijn betoog.

Wachten op privacy instellingen...

Schade herstellenWaarom de ombudsman in West-Brabant onderzoek wil doen, is nog niet duidelijk. Het onderzoek zal verder plaatsvinden in Limburg, Rotterdam en Zeeland.
Een woordvoerder van de politie erkent dat er soms fouten worden gemaakt, zo laat EenVandaag weten. "Incidenteel blijkt dat wij ten onrechte een woning hebben doorzocht. In die gevallen doet de politie er alles aan om eventuele schade te herstellen."
Illegale kwekerijenIn 2013 ontmantelde de politie bijna 6000 illegale kwekerijen. Hoeveel precies in Brabant werd niet bekendgemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.