Basisschool De Toermalijn in Tilburg dicht na vernietigend rapport Onderwijsinspectie - Omroep Brabant
Video

Basisschool De Toermalijn in Tilburg dicht na vernietigend rapport Onderwijsinspectie

6 maart 2014 om 15:48
nl
Basisschool De Toermalijn in Tilburg sluit in de zomervakantie definitief de deuren. Dat is het gevolg van een rapport van de Onderwijsinspectie waarin keihard wordt uitgehaald naar het schoolbestuur van de overkoepelende organisatie, Stichting Voor Evangelische Scholen (SVES). Alle zes de basisscholen onder die paraplu gaan komende zomer dicht.
Geschreven door

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs schrijft donderdag aan de Tweede Kamer dat hij had ingegrepen als de SVES haar werkzaamheden niet vrijwillig had beëindigd.
Verontruste ouders in RotterdamDe stichting kwam in november 2013 in het nieuws toen Dekker bekendmaakte dat hij de door de SVES bestuurde basisschool Timon in Rotterdam ging sluiten.
De inspectie was een onderzoek gestart na signalen van verontruste ouders. Tijdens het bezoek aan Timon werd een 'chaotische en onveilige situatie' aangetroffen. Leraren zouden zo slecht orde houden dat er geen onderwijs meer gegeven kon worden.
Alle scholen onder de loepDe Onderwijsinspectie besloot hierop alle zes de scholen van SVES onder de loep te nemen. Op de basisscholen in Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn, Hoofddorp en Utrecht krijgen ongeveer 250 kinderen les.
Vernietigend oordeelDe resultaten van het onderzoek zijn donderdag bekendgemaakt. De inspectie was vernietigend in haar oordeel. Binnen het bestuur ontbreekt het aan 'een duidelijk beeld van de onderwijskwaliteit van de diverse scholen'.
Ook hebben de schoolleiders geen ervaring en van meer dan de helft van de 37 leerkrachten is het onduidelijk of zij wel bekwaam zijn om voor de klas te staan.
Daarnaast is de administratie een puinhoop, heeft SVES de financiën niet op orde en moeten er scholen dicht omdat er te weinig leerlingen zijn. De inspectie had er 'onvoldoende vertrouwen in' dat het bestuur van de stichting voor 1 augustus orde op zaken zou kunnen stellen.
21 leerlingen overgeplaatstDe 21 kinderen die op De Toermalijn staan ingeschreven, worden overgeplaatst naar andere basisscholen binnen de gemeente. Daarvoor zijn afspraken gemaakt met de Vereniging Primair Onderwijs Tilburg (T-primair).
De evangelische basisschool aan de Nazarethstraat werd geopend in september 2009. Het leerlingenaantal nam de afgelopen jaren slechts mondjesmaat toe en ligt onder de zogenoemde opheffingsnorm. Dat betekent dat de bekostiging van de school door de rijksoverheid op 1 augustus 2014 stopt en de school wordt opgeheven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.