Zoon van vermoorde drugscrimineel Toon Damen wil laatste woorden vader weten

6 maart 2014 om 15:17
nl
Nabestaanden van de vermoorde Tilburgse drugscrimineel Toon Damen willen het gesloten onderzoeksdossier zien om te weten wat zijn laatste woorden zijn geweest. Ze stappen daarvoor naar de hoogste rechter omdat de officier van justitie de stukken niet geeft.
Geschreven door

Namens de zoon van de Tilburger, Toon Damen Junior, heeft advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen een verzoek ingediend bij de Hoge Raad. De zoon zit zelf vast. Hij kreeg in 2009 twaalf jaar cel opgelegd voor de moord op Flavio Fadda.
"De familie is heel verdrietig dat ze zijn laatste woorden niet kennen. Ze willen óók weten of hij daders heeft genoemd", legde van Berge Henegouwen uit.
SchietpartijToon Damen, veroordeeld wegens drugshandel, werd in april 2012 kort na zijn vrijlating uit de gevangenis op straat in Waalwijk neergeschoten. Hij overleed een week later. In de regionale pers is gesuggereerd dat hij aan omstanders in Waalwijk nog namen van daders heeft genoemd.
Hoewel Damen na de schietpartij nog een paar dagen aanspreekbaar was voor de politie, mocht zijn familie hem niet spreken. Het onderzoek naar de moord werd onopgelost afgesloten.
Positie slachtofferDe advocaat vertelde dat de officier van justitie het verzoek van de familie op formele gronden heeft geweigerd omdat het dossier officieel geen processtuk is, aangezien er nooit een verdachte is aangehouden. De familie beroept zich onder meer op de eigen pogingen van justitie om de positie van het slachtoffer in het strafproces te verbeteren.
Van Berge Henegouwen noemt de houding van justitie 'hardvochtig'. "Iedere familie wil in zo'n situatie toch weten wat er precies is gebeurd en wat het onderzoek heeft opgeleverd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.