'Doorbraak' in onderzoek naar prostaatkanker dankzij TU Eindhoven

8 maart 2014 om 21:48 • Aangepast 22 november 2020 om 01:35
nl
Goed nieuws vanuit de TU Eindhoven. De technische universiteit heeft een manier gevonden die het onderzoek naar prostaatkanker minder pijnlijk maakt voor de patiënt. De nieuwe methode zou jaarlijks tienduizenden mannen een ‘zeer pijnlijk onderzoek’ besparen. Dat laat RTL Nieuws zaterdagavond weten.
Profielfoto van
Geschreven door

Via de nieuwe methode wordt er nauwkeuriger bepaald of en waar er sprake is van een tumor. Daarmee worden onnodige, pijnlijke operaties voorkomen, aldus het nieuwsprogramma. Voorlopig gaat het nog om een proef. Als alles goed gaat, wordt de methode vanaf 2016 breed beschikbaar.
Momenteel moeten patiënten met prostaatklachten een pijnlijk onderzoek ondergaan. Zo wordt er met een lange naald tot wel zestien keer kleine stukjes weefsel uit de prostaat gehaald. Straks hanteren ziekenhuizen een andere aanpak, dankzij de TU in Eindhoven, onder leiding van onderzoeksleider Massimo Mischi.

Wachten op privacy instellingen...

'Beste technische universiteit'Met de nieuwe methode worden eerst kleine luchtbellen in de bloedbaan gebracht. Via een echoapparaat worden die belletjes zichtbaar gemaakt, waarin agressieve kankercellen makkelijker te vinden zijn. Op die manier kan er sneller een tumor worden ontdekt. Het onderzoek duurt slechts een minuut.
Naar verluidt worden de onderzoeken veel goedkoper, doordat de dure analyse van de biopten niet meer nodig is. In februari werd de TU Eindhoven voor het vierde jaar op rij verkozen tot de beste technische universiteit van Nederland. Van de 21 masters in Eindhoven kregen er zeven het predikaat 'topopleiding'.
Bekijk de video van de TU Eindhoven waarin het project wordt uitgelegd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.