Video

Brabant trekt erop uit op warmste 9 maart ooit: volle terrassen, drukte in pretparken [FOTO'S]

9 maart 2014 om 16:23 • Aangepast 22 november 2020 om 01:35
nl
Zaterdag was het al lekker weer en zondag scheen het zonnetje minstens even hard. De temperatuur tikte in Brabant lokaal de 20 graden aan en daarmee is het de warmste 9 maart ooit. Velen trokken er op uit om te genieten van het mooie weer. De terrassen zatten vol en ook bij de pretparken was het drukker dan normaal.
Profielfoto van
Geschreven door

Eindhoven spande wat temperatuur betreft de kroon: de hoogste temperatuur daar gemeten was 21,1 graden. De dag begon nog koud met vorst aan de grond, maar de temperatuur liep al snel op. Het was tijdens de eerste tien dagen van maart nog nooit zo warm sinds het begin van de metingen in 1901.
Zondagavond zakte de temperatuur weer snel. Weerman Jordi Bloem van Meteo Consult licht toe: "Zodra de zon onder is gaat het snel. Rond zeven uur is het zeker weer onder de twintig graden. Opvallend is dat het verschil tussen dag en nacht heel groot is. Zondagnacht kan het weer twee graden worden met vorst aan de grond."
Volle terrassenOnder meer in Eindhoven, Tilburg en Breda stroomden de terrassen zondagmiddag vol met liefhebbers van de lentezon.
Onze verslaggever Floyd Aanen in zag in West-Brabant al snel dat het aangename lenteweer velen naar buiten lokt. Zoals een man in Willemstad die in de vroege ochtend al met de boot het water op ging. En een moeder die met haar kroost de speeltuinen opzoekt. "Je humeur wordt ook beter van het weer", zo zei ze lachend.
Pretparken doen goede zakenOok de pretparken deden zondag goede zaken. Zo laten woordvoerders van de Efteling in Kaatsheuvel en Billy Bird in Volkel weten dat het drukker was dan op een normale zondag. Dat komt niet alleen door het zonnige weer, maar ook door de carnavalsvakantie die zondag ten einde komt.
"Bij de Efteling is het gezellig druk. Abonnementshouders kiezen er door het weer sneller voor een bezoek te brengen. We hebben hierom bewust een aantal attracties die in onderhoud waren, zoals de Vliegende Hollander, eerder open laten gaan. Zo kunnen we de verwachte drukte beter opvangen", aldus een zegsvrouw zondagmiddag.

Wachten op privacy instellingen...

Motormuizen opgepastHet zonnetje zorgde er ook voor dat het bij de motormuizen gaat kriebelen. De ANWB voorspelde dat veel motorliefhebbers zondag hun motor uit de stalling halen en massaal de weg opgaan. De wegenbond adviseerde zowel motorrijders als automobilisten om daardoor extra oplettend te zijn.

Weerrecord mogelijk opnieuw verbrokenNederland is zondag één van de warmste plekken van Europa. Alleen in Spanje en Belgisch Limburg is het iets warmer. Nog nooit was het zo warm op 9 maart. Zaterdag sneuvelde het dagrecord voor 8 maart uit 1991 al.
Voor regen hoeven we voorlopig niet te vrezen, zo meldt Meteo Consult. Het weer is vanaf maandag weliswaar minder zacht, maar het blijft op een enkel spatje na nog zeker de rest van de week droog. Pas volgend weekend lijken er weer hardnekkige wolkenpartijen Nederland te bereiken. Regen van betekenis volgt volgens Meteo Consult pas de week erna.

Wachten op privacy instellingen...

Heb je een mooie weerfoto gemaakt? Deel 'm op onze Facebookpagina of mail hem naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.