Video

Defensie oefent in Volkel en Gilze-Rijen voor beveiliging nucleaire top in Den Haag

10 maart 2014 om 10:18 • Aangepast 22 november 2020 om 01:34
nl
Het is de grootste beveiligingsoperatie in Nederland ooit: de nucleaire top in Den Haag. Over twee weken komen hiervoor tientallen wereldleiders naar ons land. En dat betekent enorme veiligheidsmaatregelen. Ook F-16's vanuit Volkel helpen een handje.
Profielfoto van
Geschreven door

Maandagochtend waren de vliegers in Volkel daarom aan het oefenen om een vliegtuig te onderscheppen. Volgens commandant van de vliegbasis in Volkel, Peter Tankink, zouden de vliegers binnen vijftien minuten een vliegtuig moeten kunnen onderscheppen. Om tien voor tien maandagochtend stegen twee F16's op.

Wachten op privacy instellingen...

Langer lawaai rondom VolkelTijdens de nucleaire top in Den Haag is het luchtruim voor een gedeelte gesloten. Er zijn continue twee F-16's in de lucht om het luchtruim boven Nederland te bewaken. Deze vliegtuigen komen van de vliegbasis in Leeuwarden en Volkel. De toestellen worden bijgetankt door KDC-10-tankervliegtuigen van de vliegbasis in Eindhoven.
Volgens commandant Peter Tankink van vliegbasis Volkel zullen de inwoners wel iets merken van de Volkelse F-16's tijdens de top. ''In de omgeving zullen mensen de F-16's iets vaker en iets later de lucht in horen gaan. In de rest van Nederland zullen mensen er nauwelijks iets van merken.''
Eén F-16: 20.000 euro per uurDe beveiliging van Nederland tijdens de nucleaire top kost naar schatting vijftien miljoen euro. Het in de lucht houden van een F-16 kost volgens de NOS 20.000 euro per uur. Commandant Tankink wilde daar geen uitspraken over doen.
Later maandag werd er door defensie ook in Gilze-Rijen geoefend voor deze veiligheidsoperatie. Hier gaat het om helikopters. Nederland is tijdens de nucleaire top extra beveiligd. Dertienduizend agenten, vierduizend militairen en nog eens vierduizend marechaussees zijn dan op de been.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.