Video

Hoera: eerste kievitsei van 2014 in Brabant gevonden en wel door man in Sint-Oedenrode

7 maart 2014 om 17:32
nl
Ook voor de kieviten in Brabant is de lente begonnen. In Sint-Oedenrode is vrijdag aan het begin van de middag voor het eerst dit jaar een kievitsei gevonden. Nou ja voor het eerst in onze provincie althans. De gemeente Zaltbommel had woensdag de landelijke primeur.
Geschreven door

De man die als eerste in Brabant een kievitsei vond, is Henk Steenbakkers uit Schijndel. Hij vond vlakbij elkaar zelfs twee nesten met meer eieren.
Al jaren op zoekSteenbakkers zoekt al sinds 1998 naar kievitseieren. Niet om ze te rapen, maar om ze te beschermen. Nooit eerder wist hij ze als eerste in Brabant te vinden.
Steenbakkers is lid van de afdeling Sint-Oedenrode van het IVN en van de plaatselijke weidevogelswerkgroep. Hij was ook op pad met zeven andere vogelaars toen zijn oog op de twee nesten viel. Ze liggen op een perceel op de grens van Schijndel en Sint-Oedenrode, op de Schijndelse Heide.
Net op tijdSteenbakkers en de andere vrijwilligers waren net op tijd, want zaterdag zou een boer het land gaan bewerken. De nesten worden in een mandje gelegd en zo gespaard. De eigenaar van de grond wordt hiervan in kennis gesteld.
Vorig jaar werd het eerste kievitsei in Brabant op 21 maart gevonden, in Hooge Zwaluwe. Twee jaar geleden was dat op 11 maart, in Schijndel. Net als toen heeft ook deze vrijdag een vertegenwoordiger van het Brabants Landschap poolshoogte genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.