Bekende bevrijder van Brabant uit 'Band of Brothers' overleden

PHILADELPHIA/SON - In Amerika is Bill Guarnere overleden. De oorlogsveteraan bevrijdde met de 101e Airborne Divisie in het najaar van 1944 Son, Eindhoven en Nuenen. Hij is vooral bekend geworden door de televisieserie Band of Brothers, die gemaakt werd door Steven Spielberg en Tom Hanks.
Guarnere is negentig jaar geworden, zo is te lezen op een speciale website die voor hem is gemaakt. Op de site staat ook de kreet 'Currahee', die verwijst naar de berg die ze als jonge militairen op en af moesten rennen. Alle grote Amerikaanse media berichten over de dood van de veteraan. Hij overleed zaterdag.

Meedogenloos
William Guarnere zijn bijnaam was 'Wild Bill'. Het verhaal gaat dat hij die naam kreeg omdat hij meedogenloos tegen de Duitsers was geworden, nadat zijn broer was gesneuveld.

Guarnere kwam uit Philadelphia. Hij werd opgeleid als parachutist en werd op de dag van de invasie, D-Day, 6 juni 1944, gedropt boven Normandie, Frankrijk. Zijn commandant was de legendarische Dick Winters, die later ereburger werd van Eindhoven.Het verhaal van zijn eenheid werd verfilmd. Guarnere gaf tot op hoge leeftijd nog interviews over hun belevenissen.

Son
Zijn tweede grote militaire actie was operatie Market Garden dat op 17 september 1944 begon boven Oost-Brabant. Zijn eenheid (het 506e regiment, easy company) landde toen met parachutes op de heide tussen Son en Best en veroverde Son, waar een strategische brug lag. Daarna rukten ze op naar Eindhoven.

Na de Brabantse operatie moest hij naar de Ardennen waar de Duitsers probeerden door te breken. Daar verloor hij tijdens de gevechten een van zijn benen.

Herdenking
Er is nog maar een hele kleine groep veteranen in leven. Van deze eenheid was hij een van de laatsten. Vorig jaar overleden zijn maten 'Babe' Heffron en Frank Perconte.


Brabant beleeft later dit jaar een grote herdenking. Dan is het zeventig jaar geleden dat delen van Oost-Brabant werden bevrijd door de geallieerden.