VIDEO

Netanyahu ziet in West-Brabant oplossing Joodse kolonisatie: 'Dit lijkt een 1 aprilgrap'

11 maart 2014 om 17:35
nl
De mogelijke oplossing voor de aanwezigheid van joodse kolonisten in een eventuele nieuwe Palestijnse staat ligt in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Althans, dat vermoedt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens de Times of Israel wil Netanyahu de samenwerking tussen beide dorpen laten onderzoeken. De telefoon bij de gemeente Baarle-Nassau staat inmiddels roodgloeiend.
Geschreven door

Het Belgisch-Nederlandse enclavegebied wordt in de Times of Israel omschreven als 'het meest ingewikkelde ter wereld'. Of het zo is, is een tweede natuurlijk... Vooral de ingewikkelde verdeling van het grondgebied tussen Nederland en België, het grote aantal enclaves en de verschillende wetgevingen in het gebied zouden de interesse van de premier hebben gewekt.
Netanyahu zou zijn kabinetssecretaris hebben verzocht om uit te zoeken welke juridische mogelijkheden de grensstreek biedt voor een deeloplossing van het Midden-Oostenconflict. De Israëlische premier wil de Joodse kolonisten laten wonen in Israëlische enclaves binnen een zelfstandige Palestijnse staat, waardoor de kolonisten onder de Israelische wet vallen.
Telefoon roodgloeiendBij de twee gemeenten staat de telefoon momenteel roodgloeiend op dit moment. Beide hebben nog geen contact gehad met Israël, maar vinden het wel bijzonder dat hun bijzondere situatie daar kennelijk wordt besproken.
"We hebben nog geen serieuze vraag vanuit Israël, maar we staan overal voor open", aldus woordvoerder Gitte Tilburgs van Baarle-Hertog. 
Tilburgs is graag bereid om uit te leggen wat de situatie zo bijzonder maakt, maar vindt het toch is het een beetje appels met peren vergelijken. "We hebben hier geen oorlog, geen muur en geen godsdienststrijd. Onze grenzen zijn gewoon open, maar het is wel een grote puzzel met gebieden."
Burgemeester gevleid"Wij voelen ons gevleid dat ze in het verre Midden-Oosten van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog hebben gehoord, maar de situatie is hier inderdaad heel anders", voegt burgemeester Leo van Tilburg toe.
"We lopen hier niet rond met handgranaten en gooien niet met stenen, maar het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons model ook maar voor een klein deel zou kunnen bijdragen aan een oplossing voor het Midden-Oosten."
'Lijkt op 1 aprilgrap'Van Tilburgs collega, burgemeester Vincent Braam van Baarle-Nassau, gelooft het verhaal niet. "Ik ben misschien de enige, maar dit lijkt een 1 aprilgrap. Ik vind het ook een belediging voor de slachtoffers die in dit conflict zijn gevallen. Ik vraag me af of dit verhaal waar is."
Dat het model van beide gemeenten ook maar iets zou kunnen betekenen, betwijfelt hij. "Wij zijn een vredig rustig Brabants dorp. Het lijkt me niet dat onze situaties te vergelijken zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.