Grote bosbrand Loonse en Drunense Duinen is uit, ongeveer 50 hectare verwoest

DRUNEN - In de Loonse en Drunense duinen in Drunen woedde maandag een flinke bosbrand. Ongeveer vijftig hectare natuur is verwoest. De brand woedde midden in het natuurgebied. Grote rookpluimen waren in de verre omtrek te zien. Rond halfzeven 's avonds was het vuur uit.
De brand trok van noord naar zuid door het gebied. Het nablussen van de brand duurde de hele avond. Het bosgebied was de hele avond afgesloten voor publiek.

Massale brandweerinzet
Bij de brand raakte niemand gewond. Honderd brandweerlieden en blusvoertuigen van brandweerkorpsen uit de wijde omtrek werden ingezet om de brand te blussen. Een groot watertransport zorgde de hele middag voor watertoevoer vanuit het Drongelens Kanaal.

Brandweerwagens uit Den Bosch, Cromvoirt, Boxtel, Erp, Nistelrode, Mill, Wanroij, Vught, Waalwijk, Uden, Tilburg en Rosmalen werden opgeroepen om het vuur te blussen. Boswachter Jan Brabers is geschrokken van de brand. "Het herstel van sommige plekken zal jaren duren. Er komt ook nog economische schade bij kijken."

Bosgebied afgesloten
De politie heeft met een helikopter over het gebied gevlogen om te kunnen zien waar de brand precies woedde. Op het parkeerterrein van voetbalclub FC Drunen stonden diverse brandweerwagens opgesteld uit voorzorg, voor als het het vuur zich verder mocht verspreidden.

De brandweer probeerde verspreiding van de brand te stoppen door een barrière te maken met onder meer zand.


Droog gras in brand
Wat de vlammen veroorzaakte, kan de woordvoerder niet zeggen. "Maar een brand ontstaat nooit uit zichzelf."

Vlak voor vijf uur werd er een NL Alert verstuurd, waarin stond dat iedereen het bosgebied moest verlaten.


Van ver te zien
De rook was van een flinke afstand te zien, tot in Tilburg en Alphen. De eerste melding van de brand kwam rond kwart over twee binnen. De brandweer schaalde al snel op naar 'zeer grote brand' en naar GRIP 1. Dan gaan een officier van dienst van zowel de brandweer als geneeskundige dienst ter plaatse.

Burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden hield de brand nauwlettend in de gaten. Hij was te spreken over de samenwerking. "Complimenten voor de brandweer."

Een van eerste bosbranden
De brand in de Loonse en Drunense Duinen is een van de eerste bosbranden in Brabant van dit jaar. Vorige week was er ook een brandje in Sint-Oedenrode. Daarvoor werden twee jongens van 13 en 15 jaar opgepakt.


Groot natuurgebied
Het gebied van de Loonse en Drunense Duinen is ruim 3500 hectare groot en ligt tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Het is een van de populairste natuurgebieden in Nederland, met jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers.

Omdat alles nog dor is, is de kans op natuurbranden in het vroege voorjaar erg groot. Vooral veel kleine dieren zoals reptielen, pasgeboren vogels, muizen, vlinders en insecten hebben bij een brand weinig kans op overleving, aldus boswachter Frans Kapteijns.