Video

Natuurmonumenten koopt Boudewijngroeve 'Einde aan quadracen'

14 maart 2014 om 16:59
nl
Natuurmonumenten heeft de Boudewijngroeve in Ossendrecht gekocht. Het kostbare natuurgebied moet behouden blijven en opengaan voor publiek. De plek waar vroeger de steengroeve was, is veranderd in een natuurgebied, maar herbergt een geologische schat. Wie gaat graven vindt miljoenen jaren oude aardlagen die alles vertellen over het ontstaan van de Brabantse Wal. Op dit moment wordt het gebied geteisterd door quadrijders die alleen maar schade veroorzaken.
Geschreven door

Boswachter Wilton de Dooij van Natuurmonumenten is blij met de aankoop. Over het bedrag wil Natuurmonumenten niets kwijt. "Het gaat er om dat de natuur en met name het geologisch monument behouden blijven. Want je kan wel zien dat het beschadigd is door de quadrijders."
BetonblokkenDe Boudewijngroeve is afgeschermd met hekken en borden, maar er zijn openingen waardoor mensen het gebied in kunnen. En ondanks de betonnen stootblokken komen ook quadrijders het terrein op. "Dat is dus niet de bedoeling en slecht voor de natuur", zegt De Dooij.
Het terrein waar heel vroeger een steenfabriek was en de groeve is grotendeels natuur geworden. Het is de plek op de Brabantse Wal waar de geschiedenis nog in de bodem zit. "Als je hier gaat graven zie je gewoon alle aardlagen van de verschillende perioden. Mensen die er verstand van hebben, vinden het een prachtige plek waar veel te leren valt", legt de boswachter uit.
ToerismeNatuurmonumenten heeft het gebied gekocht van Woningcorporatie Vestia, die het sinds 2006 in haar bezit had. Jarenlang werd er gesteggeld over wat er met het gebied moest gebeuren, maar daardoor lagen de plannen stil.
Wethouder Martin Groffen van de gemeente Woensdrecht is blij dat ze nu verder kunnen. "Wij willen echt die aardlagen weer zichtbaar maken voor leerlingen van scholen en voor toeristen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, archeologie en aardrijkskunde."
WoningbouwDe gemeente heeft plannen voor woningbouw aan de kant van Ossendrecht, op de plek waar vroeger de steenfabriek van de Boudewijngroeve stond. Om hoeveel woningen het gaat, is niet duidelijk. Dat ze een prachtig uitzicht krijgen staat vast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.