Wijkbewoners redden oude fabriekswoning aan Stephensonstraat in Eindhoven van de sloopkogel

EINDHOVEN - Een oude fabriekswoning aan de Stephensonstraat in het Eindhovense stadsdeel Woensel wordt behoed voor de sloopkogel. In deze wijk begint binnenkort de sloop van een groot aantal huizen. Een van die woningen zou mogen blijven staan en oud-bewoners konden uit drie huizen er een kiezen. Dat werd dus een pand aan de Stephensonstraat.
Kunstenares Julieta Garcia Vazquez, het Eindhovens Museum en het Van Abbemuseum wilden een woning voor het nageslacht bewaren. De oud-bewoners kregen eerst een rondleiding door de drie huizen en mochten daarna hun keuze doorgeven. Dat leverde veel emotionele reacties op.

Tranen van verdriet
De oud-bewoner van het 'winnende' huis had de tranen in haar ogen staan op het moment dat zij haar oude woning weer in mocht. ''Ik ben hier geboren, mijn zoon is hier geboren en hij is inmiddels weer overleden. Dit doet mij heel veel.''

Een andere oud-bewoner van de wijk straalt als ze door de oude woningen loopt. "Ik kan het niet onder woorden brengen. Er komt weer een hele jeugd naar boven als ik hier rondloop.''

Meeste stemmen gelden
De keuze viel na het stemmen op de woning aan de Stephensonstraat 66. De oud-bewoners zagen deze woning als een typische arbeiderswoning uit die tijd. Ook werd hiervoor gekozen omdat deze woning aan het einde van de wijk ligt.

De bedoeling is dat de woning uiteindelijk uit elkaar gehaald wordt en ergens anders weer steen voor steen in elkaar gezet wordt. Waar het huis weer opgebouwd gaat worden en wanneer is nog niet duidelijk.