Bossche kunstenaar schept geluk met massage in museum

DEN BOSCH - Een massage in een museum. Vaak zal het niet voorkomen maar de Bossche kunstenaar Sjaak Langenberg maakt het mogelijk in het SM's. Langenberg heeft een reeks supersuppoosten in het museum neergezet. Er is een fysiotherapeut bij, inderdaad, maar ook een filosoof, een kapper en een cabaretier.
Cabaretier Vincent Bijlo knoopte zaterdagmiddag gesprekken aan met de museumbezoekers. De blinde Bijlo liet de bezoekers in eerste instantie beschrijven wat ze allemaal zagen. Daarna kwam het gesprek vaak toch op geluk.

De tentoonstelling - een slecht woord want er hangt geen kunst - van Sjaak Langenberg is de eerste in een reeks over dat thema. Met 'Reinventing Happiness' probeert het SM's uit te vinden wat mensen werkelijk gelukig maakt; het is een project dat drie jaar moet duren.

'Grijns op je gezicht'
Langenberg grijpt terug op een verhaal dat veel mensen herkennen. Ergens in het buitenland vraag je de weg en de persoon aan wie je dat vraagt, geeft niet alleen antwoord maar loopt ook nog een stukje met je mee.

"Het is zo'n onverwacht contact waardoor je de rest van de dag met een grijns op je gezicht loopt," zegt Langenberg. "En het gekke is, we weten allemaal dat het zo werkt, maar we doen het zo weinig".

'Zet je aan het denken'
Zulke onverwachte contacten daar draait het om in de expositie. Het decor is schaars. Er staan zo'n zevenhonderd boeken uitgestald; het zijn alle boeken, meestal zelfhulpboeken, uit de bibliotheek Den Bosch over geluk. De muren zijn beplakt met teksten, weetjes, uitspraken en citaten uit onderzoeken naar geluk.

''Het is niet wat je verwacht in een museum", zegt Floortje Smeets die met een vriendin naar een museum wilde en toevallig in het SM's uitkwam. "Maar het zet je wel aan het denken". Voor haar werk voert ze vaak ook gesprekken maar ze vond het leuk om hier nog eens een half uurtje met Vincent Bijlo te filosoferen. Het heeft genoeg opgeleverd om in de trein naar huis nog eens over na te denken.