Half Boxtel loopt uit voor opening nieuw museum MUBO

BOXTEL - Na een optocht met historische figuren werd zondag MUBO, het Boxtelse museum, geopend. In het museum komen vier cultuurhistorische collecties samen.
De optocht begon zondagmiddag bij Kasteel Stapelen waar Jonkheer en Jonkvrouwe Van Stapelen de stoet aanvoerden. Gaandeweg kwamen er steeds meer historische Boxtelse figuren bij. Zoals Eligisus van den Aker, de priester van het Heilig Bloedwonder. En natuurlijk Jas de Keistamper. De reuzenpop van bijna vier meter spreekt tot de verbeelding bij jong en oud, maar waar hij precies voor staat weten de meeste kinderen niet.

Reus
De reus werd in 1949 bedacht door een ambtenaar bij de gemeente en wordt bij bepaalde gebeurtenissen gevraagd om zijn mening. Jas heeft in het museum zijn eigen hoekje gekregen.

Maar naast de cultuurhistorie wil het museum ook de moderne kunst een podium bieden. "We willen ook een platform zijn voor moderne expressie", zegt Jan van Homelen, voorzitter van het MUBO. "Bijvoorbeeld schilders kunnen hier in thema-tentoonstellingen hun moderne kunst exposeren."

Heggeschaar
Met een grote heggeschaar knipten Van Homelen en de Jonkvrouwe Van Stapelen het lint van het museum door. MUBO is vanaf nu op zaterdagen en zondagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer over dit onderwerp:
mubo boxtel jas de keistamper opening musea