Waar gaat het heen met Brabant? Op naar Het Nieuwste Brabant!

DEN BOSCH - Commissaris van de Koning Wim van de Donk wil dat Brabanders nadenken over de toekomst van hun provincie. Om een aanzet te geven, lanceert hij donderdag 20 maart het boek Het Nieuwste Brabant. In bijna 700 pagina's geven wetenschappers, ondernemers en creatievelingen daarin hun visie op hoe Brabant zich zou moeten ontwikkelen.
Van de Donk treedt met zijn initiatief in de voetsporen van voorganger Jan de Quay, die van 1946 tot 1957 commissaris van de koningin was. In de jaren 50 beschreef De Quay zijn toekomstvisie in Het Nieuwe Brabant.

Vooravond van veranderingen
Volgens Van de Donk staan we aan de vooravond van heel veel veranderingen tegelijkertijd, zo zei hij dinsdagavond in een speciale uitzending van Onder Ons over Het Nieuwste Brabant.

Het boek staat dan ook niet op zichzelf. Het is een project. "We moeten samen nadenken over hoe nu verder," aldus de commissaris.

'Verrekkes goed idee'
Een van de wetenschappers die een bijdrage heeft geleverd is historicus en volkskundige Gerard Rooijakkers. Hij schreef 'Brabant is welbeschouwd slechts een idee. Maar wel een verrekes goed idee'.

Volgens Rooijakkers moeten we ook kritisch op elkaar durven zijn en zegt de achterkant van de cultuur net zoveel over hoe Brabant in elkaar zit. "Gezelligheid en familiecultuur zijn belangrijk. Maar dat betekent ook dat criminaliteit is ingebed in familiale structuren. Ook dat is een traditie die van generatie op generatie wordt overgedragen."

Gedichten
De gedichten in het boek zijn van Vicky Francken uit Boxmeer. Brief aan de bevolking en Ode aan mijn Brabants bed droeg ze voor tijdens Onder Ons.

Andere schrijvers zijn onder meer de inmiddels overleden bisschop Jan Bluyssen, schrijver A.F.Th van der Heijden uit Geldrop, directeur Thom Aussems van de Eindhovense woningcorporatie Trudo, ontwerpster Kiki van Eijk uit Eindhoven en emeritus hoogleraar cultuursociologie Anton Zijderveld.