Video

Sanering vervuilde grond Helmondse wijk Rijpelberg eindelijk begonnen

17 maart 2014 om 10:07 • Aangepast 22 november 2020 om 01:28
nl
De vervuilde grond in de Helmondse wijk Rijpelberg wordt maandag gesaneerd. Veel tuinen in de wijk zijn al drie jaar vervuild met de giftige stof polychloor-bifenyl (pcb).
Profielfoto van
Geschreven door

De vervuiling werd in 2010 ontdekt in de tuinen van 51 huizen, een speeltuin en een plantsoen. De pcb's in de grond kunnen onder meer leverschade, groeistoornissen en kanker veroorzaken. De precieze oorzaak van de vervuiling is niet meer te achterhalen, maar pcb werd vroeger gebruikt in oliën en smeermiddelen.
AfgravenBewoners van de wijk waren het niet eens met het plan van de gemeente, die wilde de grond overal tot een meter afgraven. De bewoners zagen liever dat per perceel werd bekeken hoeveel er werd afgegraven. De Raad van State gaf de gemeente uiteindelijk gelijk.
Na drie jaar procedures en uitstel werd maandag om tien over zeven dan eindelijk begonnen met de sanering. Een buurtbewoonster die drie jaar niets aan haar tuin mocht doen, is opgelucht: "Ik ben heel blij dat het einde nu in zicht is. We krijgen er nu ook iets moois voor terug. We krijgen ook allemaal een zakje geld om onze tuin opnieuw in te richten."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.