PvdA blijft de grootste partij in Eindhoven, SP en D66 volgen nipt

EINDHOVEN - De PvdA is wederom de grootste partij van Eindhoven. De partij hield aan de gemeenteraadsverkiezingen acht van de tien zetels over. De PvdA wordt op de voet gevolgd door de SP en D66. Beide partijen wonnen en komen nu op een totaal van zeven. De opkomst in Eindhoven lag iets hoger dan in 2010, toen de stad laag scoorde. Het opkomstpercentage was nu 44,9 procent, tegen 43,6 procent in 2010.
Ook het Ouderen Appèl Eindhoven won en gaat van drie naar vijf zetels. Leefbaar Eindhoven gaat van een naar twee zetels.

Henk Krol wil meeregeren
Ouderen Appèl-Lijstduwer Henk Krol is nog niet erg uitgelaten over de winst. "Voor mij gaat de zon pas schijnen als we ook echt mee mogen regeren. Want wat heb je aan de stijging als er niet echt naar je geluisterd wordt?", zei hij donderdagochtend.

Toch is de winst natuurlijk een goed teken. Volgens Krol is die niet te danken aan het feit dat hij zich verkiesbaar stelde. "De stijging komt echt door Dré Rennenberg. Die is al tientallen jaren actief in Eindhoven en luistet echt naar de mensen." 

ChristenUnie nieuw in Eindhovense raad
Verlies was er voor de VVD. De liberalen gaan van acht naar zes zetels. Ook het CDA leverde twee zetels in en komt nu op vier zetels.  GroenLinks behoudt vier zetels. De LPF zakte van twee zetels naar één. De ChristenUnie is met één zetel nieuw in de Eindhovense raad.

Lijsttrekker Rudy Reker van LPF Eindhoven is erg teleurgesteld over het verlies. "Blijkbaar zijn de burgers in Eindhoven ongeïnteresseerd. Ze zijn vier jaar voor de gek gehouden door een college dat een wanbeleid uitvoerde, maar ze kiezen gewoon weer voor hetzelfde." Ook Mikke Leenders van de Jeugd Partij heeft slecht geslapen. "Veel jonge mensen zijn massaal afgehaakt. We willen ons voor hen inzetten, maar we weten nog niet of via de politiek de juiste manier is."

Uitslagen
De uitslagen zijn te zien op Omroep Brabant Teletekst vanaf pagina 320 en op de speciale uitslagenpagina van Omroep Brabant: omroepbrabant.nl/uitslagen

Alles over de Brabantse gemeenteraadsverkiezingen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabantkiest