Video

Zeteltango door hertellingen Vught, Aalburg en Boxtel

22 maart 2014 om 17:18 • Aangepast 24 april 2020 om 10:41
nl
De hertelling in Vught heeft geen veranderingen in zetels opgeleverd. De gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag waren niet meteen overal definitief besloten. In gemeenten waar hertellingen plaatsvonden blijft de strijd om (rest)zetels nog lang voortduren: sommige partijen zegevierden, anderen leverden in.
Geschreven door

Woensdag trok 50,2 procent van de Brabanders naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal werden na de verkiezingen 19.789 Brabantse stemmen opnieuw geteld. In de gemeenten Aalburg, Boxtel en Vught werden fouten ontdekt in het aantal getelde stembiljetten.
Hertellen in VughtOp verzoek van het CDA in Vught zijn de stemmen zaterdag nog een keer geteld. Om negen uur 's ochtends is in het raadshuis begonnen met het hertellen. Er was een verschil tussen het aantal getelde stemmen en het aantal uitgereikte stembiljetten.
Om vier uur maakte de gemeente bekend dat de uitslag na hertelling onveranderd blijft. De derde restzetel gaat definitief naar D66. Een stem die kwijt was is bij de hertelling weer boven water gekomen. Een ongeldig verklaarde stem is na overleg met de kiesraad alsnog geldig verklaard. Daarnaast is er nog een extra stem geteld. Al deze drie stemmen waren voor Gemeentebelangen, waardoor het aantal stemmen op D66 en CDA niet veranderd is.
In Aalburg maakt één stem verschilDe partij Ideaalburg in de gemeente Aalburg profiteert maximaal van de hertelling in de gemeente. De partij bleek niet 636, maar 637 stemmen te hebben gekregen.
Concurrent Belang Aalburgse Burgers (BAB) zakte juist van 637 naar 634 stemmen. Door het verschil krijgt Ideaalburg één zetel extra, terwijl BAB er één moet inleveren.
Raadszetel Boxtel naar andere partijOok in Boxtel belandde een raadszetel bij een andere partij. In de gemeente was een verschil van drie stemmen gevonden bij een stembureau in Liempde.
De partij Combinatie95 kreeg na de verkiezingen vier zetels toegwezen. Na de hertelling komt de partij uit op vijf zetels. INbox verliest een zetel en komt uit op twee.
Coaltiebesprekingen begonnenZijn ze in sommige steden druk met hertellen. In veel andere gemeenten in Brabant zijn ze al volop bezig met coalitiebesprekingen. Want alle 64 Brabantse gemeenten  die meededen aan de verkiezingen hebben een nieuw  bestuur nodig. Maar de vraag is wie gaat met wie besturen. Het is een ingewikkelde puzzel. 
Zo ook in Woensdrecht. Daar voerde oud-burgemeester en informateur Cees van Liere zaterdag de eerste verkennende gesprekken met de zes fracties in Woensdrecht. "We proberen uiteindelijk te komen tot een stabiele coalitie voor de komende vier jaar", aldus van Liere. "Elke partij vecht voor haar belangen, maar het is ook water bij de wijn doen." 



Alles over de Brabantse gemeenteraadsverkiezingen is terug te lezen op omroepbrabant.nl/brabantkiest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.