Grote mannen rijden op kleine treintjes in Loon op Zand

LOON OP ZAND - Dikke rook, een hoop gefluit en grote mannen op kleine treintjes. Zondag was in sporthal de Wetering in Loon op Zand de Internationale Voorjaarstoomdag. Zo’n 900 mensen, vooral mannen, kwamen er allerhande soorten stoommachines showen en bekijken.
Het is nog maar een klein select gezelschap dat zich bezig houdt met het zelf bouwen van stoomtreinen. “Het is een vrij aparte tak van modelbouw”, zegt Rob van Vught. “Je ziet alles wat met stoom te maken, maar ook vliegtuigmotoren en heteluchtmotoren en het is allemaal zelf gemaakt.”

Jong en oud 
Misschien is van Vught (29) nog wel een van de jongsten. De meeste mannen zijn tussen de 60 en 70 jaar oud. Maar Rob kreeg de hobby van zijn vader mee. “Ja, wat ik hier doe? Ik organiseer dit evenement en probeer deze hobby nog een beetje te laten voortbestaan”, zegt hij lachend.

Volgens een man die al in de tachtig is, gaat dit allemaal niet snel genoeg voor de jeugd. “Je bent vaak jaren lang bezig met een trein. Je moet alles zelf maken, tot ieder moertje aan toe. De jeugd heeft daarvoor het geduld niet meer.”

Kiem planten
Buiten voor de sporthal kunnen kinderen op een stoomtreintje meerijden. Volwassen mannen stoken de kleine keteltjes en besturen de locomotief. De kinderen staan in de rij om mee te mogen rijden. En misschien wordt hier wel de kiem geplant voor een toekomstige hobby als modelbouwer.