Vier vredesactivisten opgepakt op vliegbasis Volkel

18 maart 2014 om 11:29
Op vliegbasis Volkel zijn dinsdagochtend om kwart over zeven vier vredesactivisten opgepakt door de luchtmachtbewaking. Het viertal is overgedragen aan de marechaussee, die de mensen zal verhoren. Dat heeft de marechaussee bevestigd. Volgens de advocaat van het viertal gaat het om een man (34) en drie vrouwen (34 tot 62) uit Deventer, Zwolle en Zeist.

Ze zijn rond zes uur dinsdagochtend de vliegbasis binnengedrongen. Om kwart over zeven werden ze ontdekt door de bewaking. De marechaussee onderzoekt nog hoe ze op het terrein konden komen en wat hun motieven zijn.
Volgens Omslag in Eindhoven, een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid, zou het om vredesactivisten gaan van 'Ontwapen!'. Het viertal zou foto's hebben gemaakt van de bunkers waar Amerikaanse kernwapens liggen. Volgens de advocaat zijn de foto's authentiek. De marechaussee kon dit niet bevestigen.
Open brief aan ObamaOmslag meldt dat de vredesactivisten volgende week tijdens de nucleaire top in Den Haag de 'kernwapens' symbolisch willen teruggeven aan de Amerikaanse president Obama. Op de website van Ontwapen! is een brief te lezen, gericht aan Obama, waarin wordt aangestuurd op nucleaire ontwapening.
"Weet u, meneer Obama, in Nederland mogen wij niet eens weten of er kernwapens van de VS op de vliegbasis bij Volkel liggen. Maar we weten het wel. We weten zelfs precies in welke bunkers de twintig kernwapens liggen."

Wachten op privacy instellingen...