VIDEO

D66 grootste in Tilburg, comeback Smolders, SP tweede

20 maart 2014 om 01:23
nl
D66 is woensdag de grootste partij geworden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg. De partij mag rekenen op negen van de 45 zetels. Hans Smolders, voormalig Tweede Kamerlid en chauffeur van Pim Fortuyn, keert na vier jaar met vijf zetels terug in de Tilburgse gemeenteraad met Lijst Smolders Tilburg (LST). De SP werd tweede met zes zetels.
Geschreven door

De PvdA verliest fors. Die partij gaat van elf naar vijf zetels. Ook de VVD en het CDA worden kleiner, maar daar zijn de klappen iets minder hard. De liberalen gaan van zeven naar vijf zetels, de christendemocraten van zes naar vijf.
GroenLinks behoudt de vier zetels die het al had. De SP wint er twee en komt daarmee op zes zetels uit. De Tilburgse Volkspartij heeft twee zetels in de wacht gesleept. Voor Tilburg, OPA, Trots en de VSP krijgen allevier een zetel.
'Plek in oppositie dreigt'Smolders werd in 2002 bekend als de chauffeur van Pim Fortuyn. Na de moord op Fortuyn ging hij achter de vluchtende dader aan. Hij zat voor de Lijst Pim Fortuyn kort in de Tweede Kamer.
In 2006 kwam hij met zijn LST met vijf zetels in de gemeenteraad. Smolders ontpopte zich daar als kwelgeest van PvdA-burgemeester Ruud Vreeman. Die werd uiteindelijk gedwongen tot een vertrek. In 2010 stopte Smolders om gezondheidsredenen en deed zijn partij niet mee aan de verkiezingen.
Voor de LST dreigt ondanks de goede uitslag weer een plek in de oppositie. Lijsttrekker Berend de Vries van winnaar D66 noemt een coalitie met LST 'het laatste alternatief' en erg onwaarschijnlijk vanwege de grote verschillen. Smolders noemde D66 daarop arrogant. "Wij willen graag samenwerken.''
Pvda verliezerDe grootste verliezer woensdag in Tilburg was de PvdA. De partij was met elf zetels de grootste maar houdt er slechts vijf van over.
PvdA-lijsttrekker Auke Blaauwbroek denkt dat hij slachtoffer is geworden van de landelijke tendens en proteststemmers.
AfrekenenPoliticoloog Julien van Ostaaijen van de Tilburg University onderzocht voorafgaand aan de verkiezingen met vijftig studenten het stemgedrag van vijfduizend Tilburgers. "In Tilburg verschilde het stemgedrag niet van de landelijke trend. Mensen zeggen dat ze om lokale motieven op een lokale partij stemmen. In de praktijk blijkt echter dat de regeringspartijen PvdA en VVD worden afgerekend op hun prestaties van de afgelopen jaren. Veel mensen kozen een alternatief."
"D66 is een partij met hoge pieken en diepe dalen", vertelt Van Ostaaijen. "Ik ben benieuwd of ze dit kunnen vasthouden." Volgens de politicioloog hebben veel lokale partijen geprofiteerd van de beperkte deelname (Almere en Den Haag) van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen. PVV-stemmers zochten een alternatief en wilden een tegenstem uitbrengen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.