OM: 'Handelwijze van juweliersechtpaar Deurne lijkt op zelfverdediging'

DEURNE - De handelwijze van het juweliersechtpaar, dat vrijdagmiddag door twee personen werd overvallen in Deurne, lijkt op zelfverdediging. Dat heeft hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen gezegd tijdens de persconferentie in het gemeentehuis. Wie er heeft geschoten, laat ze in het midden. Het echtpaar heeft vermoedelijk geen wapenvergunning.
Eén van de overvallers was een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij is een bekende van politie en justitie. Volgens het OM heeft hij een Marokkaanse achtergrond. Hij was eerder veroordeeld voor een soortgelijk misdrijf.

De tweede dode overvaller is waarschijnlijk een Nederlandse jongeman met wortels in Noord-Afrika, maar zijn identiteit staat nog niet vast. Justitie sluit niet uit dat er meer overvallers betrokken waren.Geschoten uit noodweer
De twee juweliers zijn vrijgelaten, maar gelden juridisch nog wel als verdachten van doodslag. Ze krijgen een andere behandeling dan gebruikelijk vanwege de bijzondere situatie. "Ze moeten naar huis om dit te verwerken", meldt Nieuwenhuizen. Het echtpaar is volgens burgemeester Hilko Mak 'ontredderd'.

De juwelier en zijn vrouw hadden vermoedelijk geen wapenvergunning. Als dat zo is, worden ze waarschijnlijk vervolgd voor verboden wapenbezit, maar niet voor doodslag als ze inderdaad uit noodweer schoten.

'Waarschijnlijk geen straf'
"Er lijkt sprake van zelfverdediging. Dat betekent dat een rechter het beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren. Ze zullen dus waarschijnlijk geen straf krijgen'', aldus Nieuwenhuizen.Verboden wapenbezit
Meerdere vuurwapens zijn gebruikt bij de mislukte overval. Het OM onderzoekt momenteel van wie deze vuurwapens zijn. Het OM weet nog niet of er sprake is van verboden wapenbezit.

Justitie meldt dat er bewakingsbeelden van goede kwaliteit zijn. Deze worden momenteel onderzocht door de politie.In de winkel lagen twee wapens. Het meest waarschijnlijke scenario is dat een wapen van de overvallers was, en een wapen van de juwelier en zijn vrouw.Dag doorgebracht op bureau
In tegenstelling tot eerdere berichten was de vrouw van de juwelier in Deurne tijdens de overval in de winkel. Nieuwenhuizen wilde bevestigen noch ontkennen of de vrouw de schutter is. Het echtpaar was zaterdagmiddag een groot deel van de dag op het politiebureau in Eindhoven.

De politie zette de omgeving van juwelierszaak Goldies af en plaatste een witte tent voor het pand. De stoffelijke overschotten zijn zaterdagochtend in alle vroegte opgehaald voor nader onderzoek.

'Eigen schuld, dikke bult'
De vrouw, waarvan gedacht wordt dat zij de twee overvallers doodschoot, kan rekenen op veel sympathie op de sociale media. De Facebook-pagina 'Vrijspraak voor vrouw van de juwelier uit Deurne' heeft inmiddels ruim 30.000 likes.

'Eigen schuld, dikke bult', is de heersende opvatting. Juwelierszaak Goldies werd zaterdag nog bewaakt. Zondag gaat het onderzoek bij het pand weer verder.

Eerder overvallen in 2010
In januari 2010 is de juwelier ook al overvallen. Toen werden de juwelier en zijn vrouw bedreigd. Uiteindelijk gingen de daders er zonder buit vandoor.

Bij juwelier Goldies kan je als bezoeker niet zomaar binnenkomen. Je moet aanbellen waarna de juwelier kijkt wie er voor de deur staat. Als je dan wordt binnengelaten, kom je in een sluis, waarna de juwelier zelf de tweede deur moet openen.

Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies.
Meer over dit onderwerp:
deurne goldies juwelier schietpartij noodweer overval