Brabant slaakt zucht van verlichting: ‘Gerechtigheid voor juweliersechtpaar Deurne’

DEURNE - Veel Brabanders volgden zaterdagavond de persconferentie over de gewapende overval in Deurne op de voet. Een overgrote meerderheid reageert op onze Facebook-pagina opgelucht dat de handelwijze van het juweliersechtpaar volgens het OM op zelfverdediging lijkt. "Het is nog fijner als 'lijkt' straks verandert in 'blijkt'", aldus Babette van Rens uit Valkenswaard.
Veel provinciegenoten scharen zich achter die woorden. "Eindelijk gerechtigheid. Dit echtpaar is de rest van hun leven slachtoffer", laat een meelevende Karin Schuijers weten. Ex-gemeenteraadslid LPF Rudy Reker uit Eindhoven is het daar mee eens. "Zij verdienen alle steun en begrip, niet alleen van justitie maar zeker ook van alle Nederlanders."

Op zowel Facebook als op onze site wordt er af en toe heftig gediscussieerd over het lot van de schutter. Een enkeling vindt dat doodslag in geen enkel geval valt goed te praten. "Zij moeten berecht worden", reageert Carmen Torres. "Iedereen verdient een eerlijk proces. Maar niemand moet voor eigen rechter spelen", is Eindhovenaar Roy Verwijmeren stellig.Beroep op noodweer honoreren
Volgens omwonenden was het de vrouw van de eigenaar die de fatale schoten loste tijdens de mislukte overval op juwelier Goldies aan de Milhezerweg. De politie kon ook op de persconferentie nog niet zeggen wie de trekker heeft overgehaald. Zondag gaat het onderzoek naar de toedracht verder.

De juwelier en zijn vrouw werden zaterdag vrijgelaten, maar gelden juridisch nog wel als verdachten van doodslag. Volgens hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zal de rechter het beroep op noodweer honoreren. Dat zou betekenen dat het tweetal wellicht geen straf krijgt, tenzij ze worden veroordeeld voor verboden wapenbezit.'Hier zijn geen winnaars'
"Goed dat het OM het als zelfverdediging beschouwt. Gelukkig is de vrouw nu geen weduwe", vertelt een tevreden Josée van Aarle uit Tilburg. Net als de burgemeester van Deurne vindt ook Facebook-gebruiker Alette dat deze zaak alleen maar slachtoffers kent. "Triest dat dit is gebeurd. Hier zijn geen winnaars."

Op het forum en de Facebookpagina van Omroep Brabant werden zaterdag honderden reacties achtergelaten. Facebook-pagina's schieten als paddestoelen uit de grond. De pagina 'Vrijspraak voor vrouw van de juwelier uit Deurne' heeft inmiddels ruim 30.000 likes.Dode overvaller bekende van politie
De berichten op deze pagina's variëren van 'het juweliersechtpaar verdient een lintje' tot 'kan er voor hen een standbeeld komen?'. Een van de slachtoffers is een 20-jarige Marokkaanse man uit Eindhoven. Hij was een bekende van de politie voor eerdere geweldsdelicten.

Alles over de fatale schietpartij bij juwelier Goldies in Deurne lees je op omroepbrabant.nl/goldies
Meer over dit onderwerp:
deurne juwelier goldies brabant facebook