Video

Fouten bij gemeenteraadsverkiezingen Aalburg: zetelverdeling toch anders na hertelling

21 maart 2014 om 11:47 • Aangepast 22 november 2020 om 01:23
nl
Bij het tellen van de stemmen die woensdag zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Aalburg zijn fouten gemaakt. De lokale partij BAB (Belangen Aalburgse Burgers) blijkt na hertelling geen recht te hebben op twee, maar op één zetel.
Profielfoto van
Geschreven door

De zetel waar de partij in eerste instantie recht op zou hebben gaat naar Ideaalburg. Zij blijken na het hertellen van alle 6520 stemmen toch meer stemmen te hebben behaald.
Reden voor de hertelling was het minimale verschil tussen de lokale partijen BAB (Belangen Aalburgse Burgers) en Ideaalburg. BAB zou volgens de eerdere voorlopige uitslag één stem meer hebben gekregen dan Ideaalburg. Daarom zou BAB de restzetel krijgen. Maar vrijdagavond bleek dat er meer stemmen waren voor Ideaalburg dan voor BAB en lijkt de zetel toch naar de andere partij te gaan.
Ideaalburg verwachtte voor de hertelling niet dat ze alsnog een extra zetel zouden krijgen in de raad. "Maar als het gebeurt kunnen we de vreugde, hoe vervelend voor BAB ook, niet onderdrukken", zei Shah Sheikkariem van de partij.
Gestreept in stemlijstenHet stembureau constateerde dat er op stemlijsten is gestreept en gecorrigeerd, onder andere bij de twee genoemde partijen. Bovendien waren er bij zeven van de acht stembureaus formele fouten ontdekt omdat parafen van stembureauvoorzitters ontbraken op processen-verbaal.
Zo'n twaalf ambtenaren hebben de stemmen vrijdagmiddag- en avond herteld.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.