'Japanse walvisvaarders ramden met opzet Nederlands schip met Veldhovense dierenactivist'

22 maart 2014 om 01:41 • Aangepast 24 april om 10:41
Japanse schippers hebben begin februari met opzet een schip van Sea Shepherd geramd bij de Zuidpool. Aan boord was dierenactivist Erwin Vermeulen uit Veldhoven. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed onderzoek naar de aanvaring en zegt dat er opzet in het spel is. Nederland kijkt of de Japanners daarvoor kunnen worden vervolgd.
Geschreven door

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de uitkomst van het onderzoek vrijdag gedeeld met de Tweede Kamer.
Opzettelijke aanvaringDe aanvaring van de Bob Barker van actiegroep Sea Shepherd met drie Japanse walvisvaarders bij de Zuidpool is volgens de inspectie geen toeval. "Het was de intentie van de Japanse schepen om de Sea Shepherd schepen te hinderen of uit te schakelen." Het Openbaar Ministerie gaat bekijken of de walvisvaarders strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.
Toch komt in het rapport naar voren dat ook de actievoerders van Sea Shepherd wat te verwijten valt. "Beide partijen hebben niet al het mogelijke gedaan om escalatie te voorkomen, waarmee mogelijk ook de veiligheid op zee in het geding is geweest", zo luidt een van de conclusies uit het rapport.
Eerder conflictErwin Vermeulen heeft al vaker conflicten gehad met Japan. Eind 2012 belandde hij in een cel nadat hij een medewerker van een dolfijnenresort zou hebben geduwd. Twee maanden later werd hij onder druk van Nederland vrijgelaten door Japan.

Wachten op privacy instellingen...