Video

Honderd man bij demonstratie Eindhoven tegen uitspraken Geert Wilders

23 maart 2014 om 15:38 • Aangepast 22 november 2020 om 01:21
nl
Op de demonstratie in Eindhoven tegen de uitspraken van Geert Wilders zijn ongeveer honderd mensen afgekomen. De demonstranten riepen kreten als 'minder racisme' en 'wij blijven hier'.
Profielfoto van
Geschreven door

Via Facebook waren mensen opgeroepen om om 15.00 uur naar het Stadhuisplein te komen. Iets na drieën waren er maar een man of twintig, maar later werd het nog wel wat drukker. De demonstratie verliep rustig.

Koken van woedeDe organisatie verwachtte honderden demonstranten op het Stadhuisplein.
De demonstratie is een initatief van Firdaus uit Eindhoven en de Veghelse Tourija. Beide vrouwen zijn van Marokkaanse komaf en kookten woensdagavond van woede toen ze PVV-leider Geert Wilders tijdens een toespraak hoorden vragen: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in de stad?" Daarop scandeerde het publiek: "Minder, minder, minder." Wilders antwoordde zijn publiek met: "Dan gaan we dat regelen."
'Kinderen worden hier bang door'"Wilders schendt hiermee artikel 1 van de grondwet. Dit valt onder rascisme", meent Firdaus Akel. "Mijn broertje vroeg me of hij nou ook het land uit moet. Kinderen worden hier bang door."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Zaterdagmiddag werd in Amsterdam een soortgelijke demonstratie gehouden, waarbij ongeveer 8000 demonstranten aanwezig waren. Burgemeester Eberhard van der Laan hield ook een toespraak en veroordeelde de uitspraken van Wilders.
'Grens bereikt'De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel steunde vrijdag een groep Marokkanen toen die aangifte wilden doen tegen Wilders. De groep moest eerst een afspraak maken en was daar niet blij mee. Burgemeester Van Gijzel suste de boel. "Er moet een grens worden getrokken en die grens is inmiddels bereikt", zei Van Gijzel toen.
Ook andere Brabantse politici, onder wie de burgemeesters van Breda en Tilburg, maakten vrijdag een statement tegen de uitlatingen van Wilders.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.