Eeuwige rustplaats tussen de bomen: natuurbegraafplaats in Oostelbeers een feit

24 maart 2014 om 12:44 • Aangepast 22 november 2020 om 01:20
nl
Het is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven: natuurbegraven. Een eeuwige rustplaats midden in een bos, tussen de bomen en met overvliegende vogels. Op Landgoed Baers in Oostelbeers, 'de eerste natuurbegraafplaats van Brabant', worden vanaf nu natuurbegrafenissen gehouden.
Profielfoto van
Geschreven door

Op het landgoed in het gebied - met de toepasselijke naam 'Bos van de Heilige Geest' - kunnen mensen vanaf nu begraven worden in de natuur. Met deze natuurbegraafplaats is Landgoed Baest het eerste Brabantse monumentale landgoed waar mensen hun laatste rustplaats kunnen zoeken.
Voor Landgoed Baest is de opening van de natuurbegraafplaats een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat. "De graven In het Bos van de Heilige Geest bieden eeuwigdurende rust in een unieke groene enclave. Het gebied houdt stilte, rust en contemplatie als richtlijn aan", vertelt manager Roland Pessers trots.

Wachten op privacy instellingen...

'Teruggeven aan de aarde'Aankomend weekend staan de eerste natuurbegrafenissen gepland. Dat wordt volgens een woordvoerder van samenwerkingspartner Bijnen Uitvaartverzorging een bijzondere aangelegenheid. "Bij een natuurbegrafenis wordt het lichaam met respect voor de natuur teruggegeven aan de aarde. Alles ziet er heel vredig en mooi uit."
Landgoed Baest werd in 1997 uitgeroepen tot het mooiste landgoed van Brabant. De natuurbegraafplaats werd in samenwerking met Bijnen Uitvaartverzorging tot stand gebracht. De uitvaartverzorging helpt de mensen bij het uitzoeken van het graf, het maken van het graf, de keuze van de uitvaartkist, het begeleiden van de uitvaart en het verzorgen van condoleances.
Groeiende vraag naar natuurbegrafenissenEen woordvoerder van de uitvaartdienst ziet de vraag naar natuurbegrafenissen alsmaar groeien. Natuurmonumenten gaat daarom de komende jaren tien tot vijftien natuurbegraafplaatsen beginnen in Nederland. De natuurbeheerder onderzoekt nog welke locaties daarvoor geschikt zijn, maar Brabant is volgens een woordvoerder erg geschikt.
Ook in Alphen opent later dit jaar een natuurbegraafplaats.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.