Video

Gevangenis De Koepel in Breda gaat op 15 april definitief dicht

25 maart 2014 om 16:35
nl
De Koepelgevangenis in Breda gaat al op 15 april van dit jaar definitief dicht. Alle gevangenen zullen op die datum zijn overgebracht naar gevangenissen elders in Nederland.
Geschreven door

Dat heeft directrice Roos Hamers van pi De Boschpoort, zoals De Koepel officieel heet, gemeld aan BN DeStem. Het gevangenispersoneel is dinsdagmorgen en dinsdagmiddag over de aanstaande sluiting ingelicht. Er gold al een opnamestop.
Sluiting onvermijdelijkDe vroegtijdige sluiting is volgens Hamers onvermijdelijk geworden nu een groot deel van het personeel is vertrokken of op het punt staat dat te doen. Toen de eerste plannen voor de sluiting bekend werden, in april vorig jaar, werkten er in De Boschpoort 360 mensen. Dat is inmiddels afgenomen naar 175. Hamers heeft goede hoop dat deze mensen binnen of buiten het gevangeniswezen een baan kunnen vinden.
"Het is in deze situatie niet langer verantwoord gevangenen te huisvesten op deze locatie. Vooral de expertise is nu namelijk weg. Veel mensen zijn doorgestroomd naar bijvoorbeeld naar het detentiecentrum in Rotterdam", aldus Hamers.
BezuinigingsoverwegingenAanvankelijk was het de bedoeling dat De Koepel pas op 1 januari 2016 zou sluiten. De beroemde en beruchte Bredase gevangenis is een van de negentien penitentiaire inrichtingen die staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) uit bezuinigingsoverwegingen de komende jaren afstoot. Hij hoopt hiermee 340 miljoen euro te besparen.
Het complex wordt tot eind 2015 gehuurd. Gedurende de periode dat het gebouw leegstaat, wordt het beveiligd om het uiteindelijk in 2016 over te kunnen dragen.
'Redenen niet overtuigend'Fred Carbo van de vakbond Abvakabo FNV is niet verbaasd over het nieuws uit Breda. "De gevangenisen in Arnhem en Doetinchem gaan ook eerder dan gepland dicht. En die van Maastricht en Sittard zijn al dicht. We vinden de redenen die daarvoor worden aangevoerd niet altijd even overtuigend."
'Het is een chaos'"Ze noemen het concentratie van leegstand, ingegeven door de terugloop van gevangenen. Het personeel gaat naar andere gevangenissen, maar wij krijgen vreemd genoeg de signalen dat veel inrichtingen het rooster niet rondkrijgen. Kortom: het is een chaos."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.