Dood overvallers juweliers Goldies Deurne is 'bedrijfsrisico', vindt merendeel Brabanders

EINDHOVEN - Als een overvaller wordt neergeschoten is dat eigen risico. Dat zeggen de meeste Brabanders in reactie op de overval van een juweliersechtpaar in Deurne, precies een week geleden. Bij die overval werden de twee overvallers neergeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw.
Uit een enquête van Omroep Brabant blijkt dat 85 procent de dood van de overvallers ziet als een 'bedrijfsrisico'. Ze sluiten zich hiermee aan bij staatssecretaris Teeven die eerder al iets soortgelijks zei.

Vrijlating juweliers terecht
95 procent van de Brabanders is het eens met de vrijlating van het juweliersechtpaar. Volgens 40 procent is vrijlating terecht, want je mag je verdedigen.

55 procent heeft begrip voor de vrijlating als er écht sprake is van noodweer. Slechts drie procent heeft het verbaasd dat de juweliers weer op vrije voeten zijn.

Wapen onder de toonbank niet oké
67 procent van de Brabanders vindt het niet goed als er vuurwapens onder de toonbank liggen bij een juwelier, maar ze begrijpen het wel.

8 procent keurt vuurwapens in de winkel sowieso af. 23 procent vindt het logisch dat juweliers zich bewapenen tegen overvallers.

Marokkanen
Uit de enquête blijkt verder dat de inwoners van onze provincie het niet zo belangrijk vinden dat de daders van Marokkaanse afkomst zijn. Toch is het beeld van Marokkanen door de gebeurtenis in Deurne wel negatiever geworden.

De demonstratie van Marokkaanse jongeren in Deurne tegen de vrijlating van het echtpaar heeft bij 40 procent van de Brabanders kwaad bloed gezet.