Gerard van Maasakkers blij met tweede Annie M.G. Schmidtprijs: 'Ongelooflijk compliment'

BUDEL - Zanger Gerard van Maasakkers uit Budel is heel erg trots op zijn tweede Annie M.G. Schmidtprijs. Hij kreeg de prijs zondag uitgereikt voor het liedje 'Mijn Kind' uit de theatershow 'Allez'. "Als de naam van Annie M.G. Schmidt aan een liedje van jou verbonden wordt, dan is dat een ongelooflijk compliment", aldus Van Maasakkers.
"Annie is de Champions League in de wereld van het tekstschrijven", meent de zanger. "Dat ik deze prijs voor de tweede keer mag winnen, is echt te gek." Gerard van Maasakkers heeft 3500 euro en een bronzen beeldje gewonnen.

'Mijn kind'
Het winnende lied gaat over het kind dat Gerard van Maasakkers nooit gehad heeft. "Ik heb nu een man die al drie kinderen had en ik ben daar echt heel erg blij mee", vertelt Van Maasakkers. "Ik had nooit verwacht dat ik er zo dicht bij had kunnen komen."

Naar eigen zeggen was de zanger verbaasd dat dit hem zo raakte. "Ik was zo ontroerd toen ik me realiseerde dat ik zo dicht bij hen sta! Ik had blijkbaar nooit beseft dat dit zo diep zat. Ik had het waarschijnlijk weggestopt."

Prijzenparade
Van Maasakkers zal waarschijnlijk een beetje moeten schuiven om plaats te maken voor dit laatste beeldje, want zijn prijzenkast staat al erg vol. Al ruim een decennium lang wint de succesvolle Budelse artiest de ene prijs na de andere.

Zo sleepte Van Maasakkers in 2003 de Ad de Laatprijs binnen voor het bevorderen van het Brabants dialect. Hij kreeg een bronzen beeld van een harmonicaspeler en een oorkonde. In datzelfde jaar kreeg hij ook een Hertog Jan van Brabant. Dat is een hoge onderscheiding, die de provincie uitreikt aan mensen die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Brabantse cultuur. Hij kreeg de prijs tijdens de viering van zijn 25-jarig jubileum als artiest.

Een jaar later, in 2004, kreeg de zanger een zilveren erepenning opgespeld van burgemeester Ligtvoet van Nuenen. Van Maasakkers is geboren en getogen in Nuenen. Maar er kwam dat jaar nog meer zilver Van Maasakkers' kant op, want de Brabander kreeg ook een Zilveren Tulp van de Eindhovense Persclub, omdat hij Zuidoost-Brabant op een positieve manier in het nieuws brengt.

Gouden Harp en ereburger
In 2009 volgde opnieuw een heel prestigieuze prijs: Gerard van Maasakkers won toen een Gouden Harp. De zanger was daar heel blij mee. "Het mooie aan deze prijs is dat het een prijs is van mensen uit het vak", zei hij toen. Maar Van Maasakkers wordt natuurlijk niet alleen door zijn collega's gewaardeerd. In 2011 werd hij samen met Guus Meeuwis en dj Tiësto gekroond tot ereburger van Brabant. Hij kreeg de erepenning van Commissaris van de (toen nog) Koningin Wim van de Donk.

De Annie M.G. Schmidtprijs die hij zondag won, was niet de eerste voor Van Maasakkers. In 2012 won hij er ook al een, toen voor zijn liedje 'Zomaar Onverwacht' uit de theatershow 'Lijflied'.