Dierenactivist Erwin Vermeulen uit Veldhoven zal walvisjagers altijd blijven achtervolgen

27 maart 2014 om 16:47
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Dierenactivist Erwin Vermeulen uit Veldhoven zal walvisjagers altijd blijven achtervolgen
Erwin Vermeulen uit Veldhoven is weer terug in Brabant, na een reis van 38 uur. Hij zat tot begin deze week letterlijk aan de andere kant van de wereld om met Sea Shepherd actie te voeren tegen de walvisvangst door de Japanners.
Geschreven door

Begin februari kwam het schip van Sea Shepherd waarop Erwin zat letterlijk in aanvaring met Japanse walvisjagers.
Met opzet geramdDe Inspectie Leefomgeving en Transport deed onderzoek naar de aanvaring en concludeerde dat de Japanse schippers met opzet het schip van Sea Sheperd hadden geramd, met als doel het te hinderen of uit te schakelen. "De botsing op zich stelde niet zoveel voor. Als je het vergelijkt met een botsing in het verkeer dan hebben we het over een achterlicht dat geraakt is", aldus Erwin.
Vermeulen heeft al vaker conflicten gehad met Japan. Eind 2012 belandde hij in Japan in de cel nadat hij een medewerker van een dolfijnenresort zou hebben geduwd. Na een hoop getouwtrek en een debat in de Tweede Kamer, sprak de Japanse rechtbank hem in februari 2013 uiteindelijk vrij.
Kerst op zeeBegin december 2013 is Erwin aan boord gegaan van het schip van sea Shepherd. In totaal heeft hij 95 dagen op zee in de buurt van Antartica doorgebracht. Het waren vooral grijze dagen met veel sneeuw. "Ik had kerst liever thuis doorgebracht met mijn vriendin, maar er zijn belangrijkere zaken", vertelt Erwin.
Bij Antartica kun je jaarlijks drie maanden op walvissen jagen. Daarna wordt het te koud en te donker. In die maanden achtervolgt Sea Shepherd een fabrieksschip. Daar verwerken ze de walvissen tot consumptievlees. "Als wij bij dat schip in de buurt blijven is het onmogelijk om walvissen te doden", aldus Erwin.
Uitspraak over walvisvangstKomende maandag maart doet het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitspraak over de walvisvangst. Erwin heeft zijn twijfels of Japan zich aan deze uitspraak gaat houden. Sinds 1986 is het doden van walvissen verboden, behalve als het voor een wetenschappelijk doel is. Japan zegt voor deze reden walvissen te vangen, maar gebruikt ze volgens de dierenactivist puur voor consumptie.
Erwin werkt al meer dan 20 jaar op zee en heeft vele mooie plekjes van de wereld gezien. Op een gegeven moment kwam het besef niet alleen van deze mooie plekjes te genieten maar te gaan beschermen. Sindsdien combineert Erwin zijn baan als zeevaarder met vrijwilligerswerk voor Sea Shepherd. En daar stopt hij voorlopig niet mee. "Ik heb de kapitein van het schip beloofd volgend jaar terug te keren", aldus Erwin.

Wachten op privacy instellingen...