Eigenaar Waalwijks schoonmaakbedrijf met de dood bedreigd: 'Ik ben tijdelijk mijn huis uit'

WAALWIJK - Eigenaar Wesley de Laat van Budget Cleaning Brabant is met de dood bedreigd vanwege zijn omstreden advertentie. Door de bedreigingen is hij met zijn kind tijdelijk ondergedoken op een ander adres. "Ik moet mijn veiligheid waarborgen, dus ik kies eieren voor mijn geld. Dat zei De Laat dinsdagavond bij het praatprogramma Pauw & Witteman.
"Ik moet je niet tegenkomen, want ik knal een kogel door je kop", is een van de bedreigingen die De Laat per mail ontving. Hij heeft nog geen aangifte gedaan van de bedreigingen.

'Ik discrimineer niet'
Zijn schoonmaakbedrijf in Waalwijk roept via wervingsadvertenties uitsluitend 'mensen van HOLLANDSE bodem' op om te reageren. Polen, Marokkanen of andere allochtonen komen er bij het bedrijf niet in. "Achmed en Ali zullen vast hele goede mensen zijn, maar ik hoef hen niet", laat De Laat weten.

Hij snapt de heisa niet over het uitsluiten van sollicitanten van buitenlandse afkomst. "Ik discrimineer niet. Ik geef hen geen hoop. Ik nodig hen gewoon niet uit." Dinsdag werd de eigenaar zelfs met de dood bedreigd vanwege zijn omstreden advertentie.

Doodsbedreigingen
De Laat ontvangt vanwege zijn advertentie zelfs doodsbedreigingen aan de deur van zijn bedrijf. "Ze zeggen in mijn gezicht dat ik beter kan maken dat ik wegkom, anders helpen ze een handje", aldus De Laat. Bang is hij niet, 'maar ik heb natuurlijk wel familieleden', vult de eigenaar aan.

De Laat zegt dat hij geen racist is. Het idee voor de advertentie is zelfs verzonnen door een Marokkaanse vriend, zegt De Laat. "Hij heeft dat zelf opgeschreven en ontwerpen. Hij zei: 'Daar maak je een stunt mee'." De Laat zoekt momenteel uit of hij aangifte kan doen.

'Andere bedrijven hypocriet'
Volgens De Laat doet zijn bedrijf gewoon wat elders ook gebeurt. "Andere bedrijven zijn hypocriet", meent hij. "Daar zeggen ze sollicitanten dat ze niet passen in het profiel van het bedrijf. Ik ben daar op voorhand duidelijk over."

Zelfs koningin Máxima - als ze er al behoefte aan zou hebben - is niet welkom als medewerker. "Die komt er ook niet in."

'Niemand durft zich openlijk uit te spreken'
Budget Cleaning Brabant wil geen mensen met een kleurtje of een buitenlandse naam. "We werken nu eenmaal in het hoogste segment van onze branche. Uit marktonderzoek in Brabant blijkt dat iedereen liever een Hollander dan een allochtoon heeft. Alleen niemand durft het openlijk uit te spreken."

Bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant is een klacht binnengekomen over de opmerkelijke wervingsadvertentie, maar De Laat snapt alle commotie niet. "We krijgen nu landelijk aandacht, maar we zijn al een jaar op deze manier bezig."

Vestiging in Rotterdam
De Laat was dinsdagavond te gast bij het praatprogramma Pauw & Witteman. Daar meldde De Laat dat hij binnenkort een vestiging opent in Rotterdam, waar wel iedere sollicitant welkom zou zijn.