Brabantse paarden overleden door giftige plant in hooi uit de Eifel

HOOGE MIERDE - Een giftige plant in hooi afkomstig uit de Eifel heeft hoogstwaarschijnlijk twee paarden in Brabant het leven gekost. Paardenfokker en -trainer Isabel van Gisbergen uit Hooge Mierde verloor een paard en weet het zeker: de zaadjes van het plantje genaamd Herfsttijloos hebben haar paard Voice 4 gedood. Het andere sterfgeval was in Sleeuwijk vorige week.
"Rampzalig. Het was verschrikkelijk triest om te zien hoe het paard aan zijn einde kwam", zegt de fokster van dressuurpaarden.

Het gaat om één van haar beste paarden, een volle broer van de hengst Voice 1 waarmee dressuurrijder Edward gal succesvol is. "We zijn meteen gestopt om het hooi nog aan de anderen te voeren."

'Schrokop van de stal'
Het plantje was Van Gisbergen al wel opgevallen. "De meeste paarden aten het niet op, het bleef achter in de stal. Voice 4 was echter de echte schrokop van de stal. Die at alles op."

Met het plantje in de hand zocht Van Gisbergen informatie. "Niemand in de buurt, boeren en biologen, kon ons vertellen wat het was. En de hooileverancier zelf nam ons niet eens serieus met onze vragen", vertelt de fokster.

Het giftige plantje heet Herfsttijlloos
Het gaat dus om Herfsttijloos. Het plantje komt amper voor in de vrije natuur in Nederland. "Alleen in de beekdalen in Limburg schijnt het te groeien". zegt Van Gisbergen.

"In mijn zoektocht naar informatie ontdekte ik dat je het gewoon kunt kopen in tuincentra. En dat terwijl het zaad dus dodelijk kan zijn." De bollen van het plantje worden in het najaar geplant en bloeit in het voorjaar. Het is paars en lijkt op een krokus.

Maandag uitslag uitwerpselen
Het paard zelf is niet onderzocht na zijn dood. Maar zijn uitwerpselen worden wel gecontroleerd. En maandag komt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit met een uitslag.

De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer bevestigt dat de plant zeer giftig is. "Helaas hebben we niet de maag- en darminhoud van het dier kunnen onderzoeken", zegt een woordvoerder van de dienst. "Maar de verschijnselen die de fokster heeft beschreven, passen bij de symptomen."

Zorgen om ongeborgen veulens
"Je hebt wel vaker te maken met ziekte of dood van een dier in ons vak. Dat hoort erbij. Maar de dood van dit paard had voor mijn gevoel vookomen kunnen worden."

Van Gisbergen zag hoe Voice 4 in amper tien uur van een fit paard veranderde in een dier dat apathisch werd, van de wereld leek en uiteindelijk door de dierenarts uit zijn lijden moest worden verlost.

Hooileverancier aansprakelijk stellen
"En de spanning en zorgen zijn nog niet weg. Er moeten nog een paar veulens geboren worden. De kans bestaat dat het gif ook hen beschadigd heeft."

Van Gisbergen overweegt de hooileverancier aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.