Leverancier Verhoeven van vergiftigd hooi dat paarden doodde: 'Het is niet te herkennen'

SOERENDONK - Het giftige plantje herfsttijloos dat de dood van het paard Voice 4 in Hooge Mierde heeft veroorzaakt, is bijna niet te herkennen in een hooibaal. Dat zegt Jos Verhoeven uit Soerendonk. Hij heeft met zijn fouragehandel het hooi geleverd. "Je ruikt het niet en zien doe je het pas als je de hooibaal loshaalt en zelfs dan moet je er nog naar zoeken."
"Maar meestal laten paarden het hooi liggen als er iets in zit wat slecht voor hen is", zegt Verhoeven.

De partij hooi waarin het giftige plantje zat, is afkomstig van een boer uit het gebied de Eifel in Duitsland. Verhoeven verhandelt al meer dan twintig jaar hooi van die boer. "Tot op heden heb ik nog nooit te maken gehad met vergiftigd hooi. Gelukkig niet, want het is natuurlijk verschrikkelijk als er een paard sterft als gevolg van hooi dat door mij is geleverd."

Bij het maaien kan zoiets opvallen
Volgens Jos Verhoeven worden door de NVWA regelmatig monsters genomen van partijen hooi. Maar dat is geen garantie voor volledig gifvrij hooi. De enige die meteen had kunnen zien dat er een 'fout' plantje gemengd werd met het hooi is de boer, meent Verhoeven. "Het had hem bij het maaien op kunnen vallen." Hij overweegt om zijn handelscontacten met de Duitse boer op te zeggen.

De Soerendonkse fouragehandelaar heeft inmiddels de hele partij vergiftigd hooi vernietigd. In totaal gaat het om veertig balen hooi.

Bloedmonsters paard geven zekerheid
Verhoeven betreurt het dat het paard Voice 4 meteen na zijn overlijden naar de destructor is vervoerd. "Als er bloedmonsters genomen waren, hadden we nu met zekerheid vast kunnen stellen of zijn dood veroorzaakt is door het vergiftigde hooi."

Van het paard worden nu wel de uitwerpselen onderzocht. De uitslag komt pas na het weekend.