Vragen na liquidatie Steenbergen: 'Wie is Rinus Moerer?'

STEENBERGEN - Rinus Moerer, 68 jaar oud uit Steenbergen, werd maandag geliquideerd. Hij werd vijf keer beschoten door een man op een motorscooter. In januari was er ook al op hem geschoten in de straat. Wie is Rinus Moerer en waarom moest hij dood?
Rinus blijkt in Steenbergen en in het criminele circuit een relatief onbekende. De speculaties over zijn verleden zijn het gesprek van de dag.

'Rinus zat wel eens een jaartje vast'
Misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink zegt meer te weten. Op zijn site staat te lezen dat Rinus in de fruithandel met Zuid-Amerika zat en dat ruikt volgens hem al meteen naar onraad.

"Rinus was eigenaar van een fruitimportbedrijf in Fijnaart en een ruitersportwinkel in Steenbergen, die door zijn dochter worden gerund. Zijn vrouw is ernstig ziek. Samen met zijn broer Ferry importeerde hij fruit uit voornamelijk Costa Rica. Daar heeft altijd een zweem van drugshandel omheen gehangen. Kan ook niet anders: fruit uit Zuid-Amerika, daar zit van nature een luchtje aan. Bovendien is het bepaald geen geheim dat Rinus weleens een jaartje vastzat wegens drugssmokkel", schrijft de misdaadjournalist op zijn site.

Nooit van gehoord
Moerer is volgens Korterink een onbekende. "Ik had tot gisteren ook nog nooit van hem gehoord", vertelt hij aan de telefoon. Rinus Moerer zou drie jaar geleden vanuit Rotterdam in Steenbergen zijn komen wonen. In Steenbergen is de man relatief onbekend. Hij kwam even in beeld toen zijn dochter daar een ruitersportwinkel opende. Ze was dinsdag niet in de zaak aanwezig, maar bij haar familie.

In de Dahliastraat waar hij woonde, viel hij niet op. Na de liquidatie heerst er een vreemd gevoel. Nooit zouden ze voor mogelijk hebben gehouden dat er geschoten zou worden in hun straat. Laat staan een liquidatie. Ware het niet dat de buurt in januari al werd opgeschrikt door een schietpartij met een gewonde: dezelfde Rinus Moerer. Dus toen er maandag knallen klonken, was de straat op zijn hoede: moeders die de rolluiken naar beneden trokken om in huis te schuilen.

Twee verhalen
Maar wie is toch Rinus Moerer en waarom moest hij dood? Er circuleren twee verhalen. Hij zou in de gokwereld zitten en schulden hebben. Of hij zou in het drugsmilieu zitten. Heeft het iets met zijn verleden in Rotterdam te maken? De Politie Rotterdam Rijnmond schept geen duidelijkheid. Ze zeggen niets over het verleden van mensen.