Zes jaar cel voor hoofdverdachte in hoger beroep drugsbende Aran de Jong

3 april 2014 om 17:06
Omroep Brabant
Omroep Brabant
Aran de Jong vlucht voor zijn leven (beeld: Bureau Brabant)
1/2
Glenn M. uit Waalwijk, hoofdverdachte in de zaak tegen de drugsbende van de vermoorde Aran de Jong, moet zes jaar de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch donderdagmiddag bepaald tijdens het hoger beroep in de zaak Maskerbij. Een aantal medeverdachten kreeg lagere straffen dan de rechter eerder oplegde.
Geschreven door

Het hof deed donderdagmiddag uitspraak tegen in totaal dertien verdachten in de zaak Maskerbij. De kern van de drugsbende vormde volgens het gerechtshof een criminele organisatie. Justitie toonde zich over het algemeen tevreden met de uitspraak. "De zes jaar voor Glenn M. is goed bruikbaar in vergelijkbare hennepzaken", reageert advocaat-generaal Winfried Korver.
Bijrol Van L., vrijspraak vrouw en schoonvaderToch viel vooral de straf van Serge van L. uit Nuenen fors lager uit. Hij kreeg drie jaar. De rechter veroordeelde hem eerder tot 5,5 jaar cel, omdat hij net als Glenn M. een hoofdrol in de drugsbende zou hebben. Volgens het gerechtshof was zijn rol echter beperkt. Omdat Van L. al lang in voorarrest zat, komt hij per direct voorwaardelijk vrij.
De vrouw en schoonvader van Aran de Jong werden door het gerechtshof wederom vrijgesproken. Zij waren beschuldigd van schuldwitwassen. De rechter sprak hen eerder ook al vrij, maar justitie ging daartegen in beroep.
Lagere straffenVier andere verdachten kregen celstraffen van twee en drie jaar. In twee gevallen was die straf lager dan eerder door de rechter werd opgelegd. De straf van een 52-jarige Helmonder werd daarentegen verhoogd, van anderhalf naar twee jaar.
Drie anderen kregen een taakstraf van tachtig uur, nog twee andere verdachten werden net als eerder door de rechter vrijgesproken.
Hoofdverdachte Aran de Jong doodgeschotenJustitie in Den Bosch had in januari bij het gerechtshof dezelfde straffen gëëist tegen de acht leden van de drugsbende van de geliquideerde Aran de Jong als eerder door de rechter werden opgelegd.
De echte leider van de bende, Aran de Jong, werd 17 november 2012 in de vroege ochtend doodgeschoten, vlakbij zijn huis aan de Diamantring in Eindhoven. De schutter is nog niet gepakt.
De politie heeft bewakingsbeelden van de schietpartij vrijgegeven en er is 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Het onderzoek naar de moord op De Jong loopt nog en de politie wil daar verder weinig over kwijt.
Bende verdiende 42 miljoenVolgens justitie verdiende de bende van De Jong in totaal 42 miljoen euro met de drugshandel. De bende verzamelde hennep bij telers in de regio en exporteerde die met honderden kilo's tegelijk naar Italië en Engeland. Er werden ook drugs geïmporteerd. Zo kwam 3000 kilo in een grote zeecontainer vanuit Pakistan.
Verder hield de bende zich bezig met het witwassen van drugsgeld. Alle bendeleden hadden hun eigen taken. Zo was er een tussenpersoon, een financier, een techneut, een geldophaler en een contactpersoon met het buitenland.
Groot onderzoekHet grote onderzoek naar een van de grootste drugsbendes van Brabant, dat de codenaam Maskerbij kreeg, begon in 2009. Het lukte justitie diverse partijen drugs te volgen en te onderscheppen, zonder dat de organisatie doorkreeg dat er een onderzoek liep.
Om bewijs te verzamelen werden onder meer undercoveragenten, telefoontaps, peilzenders en verborgen camera's ingezet. De bendeleden hielden veelal contact via sms-berichten met codetaal. Om de sms'jes te onderscheppen en te traceren werd een zogenoemde IMSI-catcher ingezet.
In 2011 werd de bende opgerold. Bendeleden werden gearresteerd en dure auto's werden in beslag genomen. In de loop van 2012 werden de opgepakte verdachten, onder wie Aran de Jong, voorlopig vrijgelaten in afwachting van de strafzaak. Die vrijlating werd Aran de Jong uiteindelijk fataal.

Wachten op privacy instellingen...