Bezoekers voedselbanken Brabant met 40 procent gestegen: 'Pakketten steeds kleiner en zelden vlees'

6 april 2014 om 11:00
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Explosieve groei Brabantse voedselbanken
Het aantal Brabanders dat afhankelijk is van de voedselbank is in een jaar tijd met meer dan 40 procent gestegen. In sommige plaatsen is het aantal zelfs verdubbeld. Alleen in de regio Den Haag groeiden de voedselbanken vorig jaar harder dan in Brabant.

De voornaamste oorzaken zijn de hoge werkloosheid, een groeiend aantal echtscheidingen en de slechte woningmarkt. Voorzitter Ad Bor van de voedselbank in Altena: "Het ergste moet nog komen. Waarschijnlijk hebben we aan het eind van dit jaar nóg meer bezoekers."
Alex van der Wal uit Rijswijk (gemeente Woudrichem) is van huis uit timmerman. De laatste jaren werkte hij op onregelmatige basis via uitzendbureaus. Momenteel is er nergens werk voor hem, ook al solliciteert hij wekelijks op allerlei vacatures. En omdat hij geen 26 aaneengesloten weken heeft gewerkt, heeft hij geen recht op een uitkering. Van der Wal: "Ik heb zes monden te voeden. Ik zou niet weten hoe ik dat zonder de hulp van de voedselbank zou moeten doen."
VleesVan der Wal ziet de groei van het aantal cliënten van de voedselbank duidelijk terug in zijn wekelijkse voedselpakket. Van der Wal: "Vooropgesteld, ik ben natuurlijk ontzettend blij met alles wat we krijgen. Maar ik merk wel dat we het beschikbare eten met steeds meer mensen moeten delen. De pakketten worden steeds kleiner en mijn kinderen eten bijvoorbeeld nog maar zelden vlees."
Wat opvalt is dat de groei zich niet alleen concentreert in de grote Brabantse steden, maar vooral ook in de wat kleinere plaatsen. Zo is de toename van het aantal mensen dat een beroep doet op de hulp van de voedselbank het grootst in Etten-Leur. Daar deden in 2013 maarliefst 2,5 keer zoveel mensen een beroep op de voedselbank dan een jaar ervoor.
Voedselbank in uw woonplaatsOok in Veghel en Altena groeiden de voedselbanken in een jaar tijd enorm. In heel Brabant nam het aantal huishoudens dat afhankelijk is van voedselhulp toe met 40 procent. Gelukkig kregen veel voedselbanken ook meer aanmeldingen van vrijwilligers, waardoor al dat extra werk beter te doen is.
Klik hier voor de statistieken van de voedselbank in jouw woonplaats.

Wachten op privacy instellingen...