Opnieuw eeuwenoude opgraving gedaan in achtertuin Ravenstein

RAVENSTEIN - In de achtertuin van Martin Jan van Mourik in Ravenstein zijn opnieuw eeuwenoude vestingwerken blootgelegd. "Het gaat om hele kelders, het is echt imponerend", jubelt hij.
Van Mourik legde een klein deel van de gewelven in 2012 al bloot. Deze gewelven maken deel uit van de 15e eeuwse vestingwerken van het stadje aan de Maas.

Uniek
De opgravingen van 2012 vallen in het niet bij de huidige opgravingen. Van Mourik: "Dat stelde niets voor, toen was het allemaal vlak onder de grond. Dit is veel groter." Archeoloog Eric van der Kuijl legde donderdag uit dat vooral het Italiaanse model van de vesting bijzonder is: "Iets vergelijkbaars bestaat in Nederland niet.''
   
Bovendien zijn de kazemat en de twee geschutskelders bijzonder omdat ze zo goed bewaard zijn gebleven. "Je kunt er gewoon weer in staan'', zegt de archeoloog. De vesting is volgens Van der Kuijl gebouwd in opdracht van landsheer Philips van Kleef die vermoedelijk hulp heeft gehad van Italiaanse ontwerpers. De totale lengte is ongeveer 40 meter.

Bezoeken
De afgelopen week hebben archeologen onderzoek gedaan in de tuin van Van Mourik. Vrijdagochtend krijgt Van Mourik bezoek van burgemeester Wobine Buijs van Oss, generaal Peter van Uhm en oud-defensieminister Hans Hille.

Diezelfde middag zijn de blootgelegde werken voor iedereen te bezoeken. Van Mourik wil de oude vesting bewaren en in de toekomst rondleidingen gaan geven in zijn eigen tuin.