Brabantse bouwers aanhangwagens blij met groeiende verkoop van 'bakkie'
Marktleider in Nederland is Hapert Aanhangwagens met een marktaandeel van twintig procent. In de fabrieken in Hapert en Bladel werken zeventig mensen. "Je ziet aan de jongste verkoopcijfers niet alleen dat de bouw weer aantrekt, maar het is ook een indicatie dat het vertrouwen in de economie toeneemt," zegt directielid Ad Keeris.
'Bedrijven durven het weer aan'"Bedrijven stelden hun investeringen jarenlang uit, maar durven het nu weer aan." Keeris zag de verkoop vanaf 2008 jaarlijks dalen. Op het dieptepunt van de crisis verkocht het bedrijf de helft minder aanhangwagens dan in 2008. dat komt overeen met de landelijke cijfers. "We hebben de daling op kunnen vangen door ons verkoopgebied uit te breiden naar Duitsland en Belgie," zegt Keeris.
Ook bij Henra in Overloon heeft de crisis er hard ingehakt. Het bedrijf ging in vier jaar tijd van 45 naar twintig medewerkers. Maar nu de markt weer aantrekt groeien ook hier de verkoopcijfers.
'Weinig gemerkt van de crisis'"We hebben in het eerste kwartaal van dit jaar zelfs 30 procent meer verkocht dan in dezelfde maanden van vorig jaar," zegt directeur Stijn Heijs. "Professionele gebruikers als aannemers, maar ook hoveniers en stratenmakers laten weer lef zien." Daarnaast ziet hij dat er ook weer meer paardentrailers worden verkocht. "En dat betekent dat we sinds eind vorig jaar nieuw personeel binnenhalen." Bij Henra werken nu 25 mensen.
Directeur Henny Saris van Saris aanhangwagens in Hapert zegt weliswaar weinig gemerkt te hebben van de crisis, maar ook daar liep de verkoop terug, met bijna 23 procent. "We konden dat opvangen omdat wij ook leveren aan landen als Duitsland en Frankrijk."