Man die werd aangehouden in Oisterwijk mogelijk achter afpersing Facebook-meisje Amanda Todd (15)

OISTERWIJK - Een 35-jarige man die in januari werd aangehouden op bungalowpark De Rosep in Oisterwijk, zou volgens justitie achter de pesterijen en afpersing zitten van het overleden Canadese meisje Amanda Todd. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en BN DeStem. De Canadese politie bevestigde afgelopen nacht tijdens een persconferentie de link tussen de verdachte en het Canadese meisje.
Volgens de Canadese politie werd de link tussen de 35-jarige verdachte Aydin C. en het Canadese meisje pas duidelijk nadat de man in Nederland was aangehouden. De Canadese politie verdenkt de man van het maken en verspreiden van kinderporno, oplichting en computervredebreuk.

Amanda Todd was twee jaar geleden wereldnieuws, omdat ze een video op Facebook plaatste waarin ze vertelde dat ze gepest en afgeperst werd. Een maand later pleegde het meisje zelfmoord.
Hartverscheurend verhaal
De verdachte zou haar overgehaald hebben om voor een webcam haar kleren uit te trekken. En de beelden hebben opgeslagen om het meisje er vervolgens mee te chanteren.

In de hartverscheurende video die ruim zeventien miljoen keer werd bekeken op YouTube, vertelt Todd het hele verhaal in briefjes die ze voor een de camera laat zien.

De advocaat van de 35-jarige man wil de naam van het slachtoffer, Amanda Todd, niet officieel bevestigen. Wel geeft de raadsman Christian van Dijk toe dat zijn cliënt onder meer wordt verdacht van afpersing via met een webcam gemaakte beelden van een 15-jarig meisje uit British Colombia in Canada. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil op dit moment helemaal niets over de slachtoffers in de zaak kwijt.

'Ook Nederlandse, Engelse en Amerikaanse slachtoffers'
De 35-jarige Aydin C. wordt verdacht van negen feiten. Zo zou hij minderjarige meisjes hebben aangezet tot seksuele handelingen voor een webcam, maar zou hij ook volwassen mannen via internet hebben opgelicht.

Het onderzoek is in volle gang en justitie schat dat hij al tientallen slachtoffers heeft gemaakt. En het gaat dan niet alleen om Nederlanders, maar ook om Engelsen en Amerikanen.

Zwijgrecht
De man beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij zit al drie maanden vast en dat blijft voorlopig zo, want een verzoek om hem vrij te laten in afwachting van een eventuele rechtszaak werd woensdag afgewezen.

Volgens de advocaat Van Dijk stond zijn cliënt niet ingeschreven in een gemeentelijke basisadministratie. "Hij leefde de afgelopen jaren op bungalowparken en is erg op zichzelf. Hij heeft geen vrouw en kinderen." Aydin C. is geboren in Nederland en heeft Turkse ouders en zowel een Turks als Nederlands paspoort.

'Bewijs is flinterdun'
Volgens Van Dijk is het bewijs dat justitie tegen zijn cliënt heeft flinterdun. "De politie heeft een computer en router in beslag genomen die in de bungalow stonden die mijn cliënt huurde. Maar op die router is van buitenaf doodeenvoudig in te breken en mijn cliënt was niet altijd in zijn bungalow aanwezig."

Justitie moet, zo zegt Van Dijk, eerst zien te bewijzen dat de computers die zijn gevonden en de ip-adressen die in het onderzoek naar voren zijn gekomen, wel echt naar zijn cliënt te herleiden zijn.

Onderzoek duurt nog lang
"Je kunt tegenwoordig redelijk eenvouding een ip- of mac-adres klonen en op een andere router inloggen, terwijl die persoon er zelf niet is. Heel concreet zijn de bewijzen waar justitie mee aankomt niet."

Vermoedelijk gaat het onderzoek naar de man nog heel lang duren en laat een rechtszaak nog even op zich wachten. Bij het onderzoek werken politie en justitie nauw samen met buitenlandse autoriteiten, waaronder het Britse National Crime Agency.

Lees alle berichten over de zaak-Amanda Todd terug op onze themapagina.