Waalwijks schoonmaakbedrijf zoekt alleen 'Hollandse medewerkers': klacht over discriminatie

8 april 2014 om 08:04 • Aangepast 24 april om 11:23
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Waalwijks schoonmaakbedrijf zoekt alleen Hollandse medewerkers
Bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant is een klacht binnengekomen over het Waalwijkse schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant. Het bedrijf plaatste een wervingsadvertentie waarin 'mensen van Hollandse bodem' worden opgeroepen te reageren. Polen, Marokkanen of andere allochtonen komen er bij het bedrijf niet in.
Geschreven door

De klacht die het discriminatiemeldpunt ontving, volgt op advertenties van het bedrijf die in meerdere kranten werden geplaatst. De wervingsadvertentie trok dinsdag veel aandacht. Eigenaar Wesley de Laat zegt met de dood te zijn bedreigd vanwege de advertentie.
Van Hollandse bodem"Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers", luidt de laatste zin van de advertentie. Voor wie het na deze zin nog niet duidelijk genoeg is dat het bedrijf alleen op zoek is naar werknemers van Nederlandse afkomst, biedt de Facebook-pagina van Budget Cleaning Brabant uitkomst. "Voor onze nieuwe locatie zijn we altijd op zoek naar de beste werknemers van HOLLANDSE bodem!", schreeuwt het bedrijf. "Ben je Nederlands en op zoek naar een uitdagende baan?"
In De Volkskrant geeft De Laat aan dat dit alles met discriminatie niets van doen heeft. "Ik mag zelf bepalen wie voor mij werkt. Turken, Marokkanen of Bulgaren: het zijn geen echte Hollanders. Ik mag mijn mening toch uiten? Ik nodig die mensen niet uit voor een gesprek, dus ik geef hen ook geen valse hoop", zegt hij tegen de krant.
Geen discriminatie Volgens het discriminatiemeldpunt Radar is De Laat niet in overtreding. Pas wanneer het bedrijf daadwerkelijk sollicitanten afwijst op afkomst, is er een zaak. Voor een vestiging in Rotterdam is het bedrijf wel op zoek naar allochtonen. "Wij willen die mensen een kans geven bij ons te werken in plaats van de criminaliteit in te gaan", aldus De Laat. 

Wachten op privacy instellingen...