Omstreden monument Duitse piloot in Schaijk toch niet onthuld na ophef

SCHAIJK - Burgemeester Marnix Bakermans van de gemeente Landerd zou zondag 4 mei een gedenksteen onthullen ter nagedachtenis aan een Duitse piloot. Maar Federatief Joods Nederland was het hier niet mee eens en daarom besloot de gemeente de onthulling in eerste instantie naar 3 mei te verplaatsen. Later op de dag werd bekend dat de herdenking zelfs helemaal niet doorgaat.
Het gaat om een monument voor een Duitse piloot die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Schaijk is omgekomen. De gedenksteen zou 4 mei onthuld worden, vanwege het thema 'verzoening' van de dodenherdenking 2014. Federatief Joods Nederland protesteerde hiertegen.

Niemand kwetsen
"Uiteraard is het niet onze bedoeling mensen te kwetsen", laat burgemeester Bakermans weten. De gemeente heeft daarom na overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Vier Vrijheid Schaijk besloten de onthulling te verzetten.

Het ANP stelt dat de familie van de Duitser heeft laten weten niet naar Nederland te komen voor de ceremonie. Daarop zou Bakermans besloten hebben er helemaal van af te zien.

De afgelopen jaren is er tijdens dodenherdenking veel discussie over of Duitse slachtoffers ook herdacht moeten worden.

Meer ruzie over monumenten
In 2012 ontstond in Goirle soortgelijke ophef over het standbeeld van de Duitse soldaat Karl Heinz Rosch. Hij redde in 1944 het leven van twee kinderen in Goirle en kwam daarbij zelf om het leven. Eén van de twee initiatiefnemers wilde iets organiseren bij het beeld tijdens dodenherdenking, maar de ander wilde dat per se niet.

In hetzelfde jaar bood het bisdom Den Bosch excuses aan aan Federatief Joods Nederland. Een pastoor uit Geffen had tijdens een herdenking zowel de namen van Joodse als Duitse slachtoffers genoemd. Eerder werd in Geffen een oorlogsmonument onthuld waar geen specifieke namen op staan. Eerst was het plan om ook daar Duitse soldaten op te vermelden, maar na protest uit Joodse kring werd hier vanaf gezien.