Koninginnedag leeft voort in Valkenswaard: 'Koningsdag, daar doen wij niet aan'

VALKENSWAARD - Niet alleen enkele oranje-uitgedoste toeristen in Amsterdam vierden woensdag nog Koninginnedag, ook Kees en José Tempelaars uit Valkenswaard willen die traditie laten voortleven. Ze hielden daarom voor hun grote vrienden- en kennissenkring een Koninginnedagparty. Als eerbetoon aan Beatrix en Juliana.
Tijdens hun regeerperiode was het altijd Koninginnedag op 30 april. Nu dit voor het tweede achtereenvolgende jaar niet meer gevierd is, slaat de weemoed toe bij Kees Tempelaars. "Ik ben als klein kind met Koninginnedag opgegroeid. Het bestond sinds 1948. Er zijn al zoveel dingen die verwateren. En ik hou van traditie."

Koningsdag is ook oké
Vandaar dat hij woensdagavond 30 april bijna honderd vrienden en bekenden ontving in zijn huis in Valkenswaard. Tempelaars benadrukt dat het om een privéfeestje ging, maar Omroep Brabant was van harte welkom.

De gasten genoten nog één keer van Koninginnedag. ''Alles en iedereen is hier in het oranje, oranje bubbels, alles versierd met vlaggetjes... Dit is helemaal geweldig'', vertelde een bezoeker.

'Leven de Koningin'
Tempelaars heeft niets tegen Koningsdag, want hij is zeer Oranjegezind. Maar voor zijn kennissen, die er geen genoeg van kunnen krijgen, is zijn Koninginnedagfeestje een soort afterparty. ''Iedereen was in de war vandaag. Het is Koninginnedag! Koningsdag, daar doen wij niet aan'', vertelde een van de gasten.

''Wij gaan deze traditie in stand houden. Ieder jaar Koninginnedag. Leven de Koningin. Hoera, Hoera, Hoera.''

Ook Best wil Koninginnedag terug
Een groep mensen in Best wil ook een eigen Koninginnedag organiseren. Niet op 30 april, maar 17 mei: de dag dat Koningin Máxima jarig is. Of dat feest er ook daadwerkelijk gaat komen, is niet duidelijk.