Amerikaanse legerjeeps uit Tweede Wereldoorlog trekken veel bekijks in Best

BEST - Ze zijn minstens zeventig jaar oud: de Amerikaanse legerjeeps die maandagavond door Best reden. Ze trokken veel bekijks op het bevrijdingsfestival. De wagens reden naar de carpoolplaats langs de A2 om de lopers van atletiekvereniging GM welkom te heten. Die hadden de bevrijdingsestafette van Wageningen naar Best gelopen met het bevrijdingsvuur.
De Jeep die bestuurd wordt door Evert Ballegooi is 73 jaar oud en loopt nog soepel. "Zo'n wagen heeft natuurlijk wel veel onderhoud nodig", zegt hij. De Jeeps werden massaal gebruikt voor de bevrijding van ons land. "Er zijn er 60.600 van gemaakt door de Amerikanen in twee jaar tijd", weet Evert Ballegooi te vertellen.    

Stoet legerjeeps trekt veel bekijks
De oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, van de vereniging Wheels, trekken veel bekijks. Mensen staan langs de weg om de stoet voertuigen te bewonderen. Een vrouw die met haar dochter van dertien mee mag rijden in een Jeep, vindt het een heel bijzondere ervaring. Volgens haar dochter is het 'echt heel gaaf'.

Bij de Carpoolplaats Best West worden de lopers van atletiek vereniging GM opgehaald. Ze zijn van Wageningen naar Best gelopen met het bevrijdingsvuur. "Een geweldige ervaring", zegt Anton uit Best, die best wel moe is geworden van de tocht. "Bevrijding is voor mij dat ik nu weer in Best ben", grapt hij.