Esther Verhoef beschreef het bizarre misbruik van vrouwen door nonnen: 'Het is onvoorstelbaar'

EINDHOVEN - Schrijfster Esther Verhoef heeft samen met Danielle Hermans een aantal verhalen over misbruik van vrouwen door nonnen opgetekend in het nieuwe boek ‘Stil in mij’, dat dinsdag verscheen. "Het zijn verschrikkelijke verhalen. Pas nadat ik van vier verschillende vrouwen hetzelfde verhaal hoorde dacht ik: dit kan niet verzonnen zijn", aldus Verhoef.
In Nederland zijn volgens een grove schatting tussen de 10.000 en 40.000 vrouwen in hun jeugd geestelijk of lichamelijk misbruikt door nonnen.

'Gevoel van boosheid'
Verhoef kreeg alles behalve een fijn gevoel toen ze de verhalen hoorde. "Het riep een gevoel van boosheid op", vertelt ze. "Die vrouwen hebben jarenlang hun mond gehouden, terwijl ze eigenlijk kapot zijn gemaakt. Daarom heb ik besloten er een boek over te schrijven."

In het boek is te lezen dat kinderen werden opgesloten in kasten of gedwongen werden om hun eigen kots op te eten. Verhoef: "Wat op de borden lag moest worden opgegeten. Als dat niet gebeurde duwde ze het met een vork naar binnen. Het is onvoorstelbaar."