Video

Meer asielzoekers dan inwoners in Stevensbeek: ‘Wij zijn ons rotgeschrokken’

16 mei 2014 om 17:12 • Aangepast 24 april 2020 om 12:55
nl
Buren van de Maashegge in Overloon, net buiten Stevensbeek, zijn zich rotgeschrokken van de komst van 800 asielzoekers. In Stevensbeek wonen slechts 750 mensen.
Geschreven door

Het echtpaar Marietje en Teun Broess moest in de krant lezen dat ze honderden asielzoekers als buren krijgen. De aspergekwekerij van het koppel ligt op een steenworp van de voormalige jeugdgevangenis die nu dienst gaat doen als asielopvang.
"Ik sta te trillen op mijn benen en voel me niet meer veilig", zegt Marietje. De aspergekwekers vinden 800 asielzoekers veel te veel. "Dat is meer dan een verdubbeling van het aantal inwoners van Stevensbeek", zegt Teun Broess.
WaakhondMarietje Broess gaat haar maatregelen nemen. Ze wil voor de komst van de asielzoekers een waakhond kopen. Verder wil ze bij haar huis een alarminstallatie. "Er hoeven maar een paar rotte appels tussen te zitten", zegt ze over de asielzoekers. Marietje is zelfs zo bang dat ze overweegt om bij haar kinderen te gaan slapen.
Teun Broess vindt het schandalig dat ze van te voren niet zijn ingelicht door de gemeente: "Ik heb nog met de wethouder gebeld, maar geen antwoord gekregen.Wij moesten het uit de krant lezen".
Felle protesten in 1987Vrijdagmorgen lag er een brief van de gemeente in de brievenbus. Daarin staat dat er maandagavond 19 mei een informatiebijeenkomst is in Overloon is. Maar het echtpaar Broess vindt dat dus veel te laat.
Stevensbeek heeft een geschiedenis als het gaat om protest tegen de komst van asielzoekers. In 1987 kwam het dorp landelijk in het nieuws door felle protesten tegen de komst van een paar honderd asielzoekers. Het ging toen om het eerste asielzoekerscentrum van Nederland, in een voormalig klooster. De inwoners van het dorp werden destijds uitgemaakt voor racisten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.